Az eredetihez képest alig 20 százalékos kapacitással tervez a nyári hónapokra az Air France-KLM, és a várakozása szerint még 2021-ben is 20 százalékkal alacsonyabb lesz a kereslet a légiközlekedés iránt, a járvány előtti időszakhoz viszonyítva.

A francia-holland légitársasági csoport, az Air France-KLM csütörtökön közzétett első negyedévi pénzügyi jelentésében közölte kitekintését is, amely nem derűlátó.

A járvány előtti szinthez képest az április-júniusi második negyedévben 5, a július-szeptemberi harmadikban pedig még mindig csak 20 százalékos kapacitáson való üzemelésre látnak esélyt.

Fotó: AIRportal.hu

Ez azt is jelenti, hogy a jól jövedelmező nyári időszakban sem lesz értelmezhető bevétele a légitársaságnak, emiatt az első negyedévinél is sokkal rosszabb pénzügyi eredményre számítanak az Air France-KLM-nél.

Középtávon sem várható komoly fellendülés, a társaság elemzése szerint 2021-ben is legalább 20 százalékkal alacsonyabb lesz a felkínált kapacitás a járvány előtti szinthez képest.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A helyzet rímel a Lufthansa-csoport vezetőjének minapi bejelentésére, amely szerint a német vállalat és leányai ősszel kezdik csak meg a rendes újraindulást, addig marad a szűk működés.

Az Air France-KLM a francia kormánytól kapott 7, illetve a holland államvezetés által felajánlott 2-4 milliárd euróból megkezdi a cég átalakítását, hogy közép- és hosszútávon is fenntarthatóan működjön. A terveket nyáron hozzák nyilvánosságra.

A cég a krízis miatt számos költségcsökkentő intézkedést bevezetett, ezek között jelentősen visszafogták a tőkeköltést is. Ennek eredményeként három Airbus A350-es idénre tervezett átvételét jövőre halasztották el.

Mindezek ellenére a vállalat havonta 400 millió euró készpénzt éget el, de az unió által is jóváhagyott 7 milliárd euró értékű hitelgarancia és tulajdonosi kölcsön révén túlélhető a válság.

Forrás: Airbus

Az Air France-KLM a március 31-én zárult első negyedévben az előző évihez képest 20 százalékkal kevesebb, 18,1 millió utast szállított, üzemi szinten 529 millió helyett 815 millió euró veszteséget termelt, míg az adózott eredmény 1,4 milliárdról 1,8 milliárd euró veszteségre nőtt.