Huszonöt darab Airbus A321neót rendelt Törökország legnagyobb diszkont légitársasága, a Budapestre is közlekedő Pegasus Airlines.

Az Airbus közleménye szerint a török légitársaság a Deltához hasonlóan az ACF (Airbus Cabin Flex) verziót kérte, amelyek a módosított műszaki tartalom és kabinelrendezés miatt 240 utas szállítására képesek.

A gyártó nem közölte az üzlet listaáron számolt értékét, az Airbus jelenlegi árai alapján a 25 gép 3,1 milliárd dollárért kerülhet Sabiha Gökcenre.

A gépek leszállítására nem új szerződést kötöttek, hanem egy korábbi megrendelésben lévő opciót hívnak le a törökök.

A Pegasus pár éve döntött úgy, hogy a jelenleg még vegyes, Airbusokból és Boeingekből álló flottáját egységesíti és csak Airbusokat fog üzemeltetni. Ennek fényében a mostani megrendeléssel együtt már száz darab A320-as családba tartozó gépre adtak le rendelést, köztük 18 darab A321neóra és 57 darab A320neóra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezeket a gépeket a Pegasus a CFM LEAP hajtóműveivel kérte, így vélhetően a mostani 25 darabos rendeléshez is a Safran és a General Electric közös vállalatától, a CFMI-től kérik a hajtóműveket.

Grafika: Airbus Industries

Mehmet T. Nane, a légitársaság vezérigazgatója a közlés szerint azt mondta, Törökország napról napra erősíti helyzetét a légiközlekedésben és ebben a Pegasusnak fontos szerepe van. A flottát lépésről lépésre bővítik, így további rendelések bejelentése várható.

Az Airbus adatai szerint az A320neo típuscsalád gépeiből november 30-ig 5254 darabot rendeltek, ezek közül 3700 A320-as, és 1500 A321-es verzió.Az A319éesre jelenleg 51 élő megrendelés van.

Az ACF az Airbus legújabb fejlesztése a keskenytörzsű modellcsaládhoz. A klasszikus A321-eshez (ceo) és az A321neo alapváltozatához képest több vészkijáratot helyeztek el. Erre azért volt szükség, hogy az előírásoknak megfelelve 240 fősre lehessen bővíteni a maximális kapacitást.