A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) előrejelzése szerint 2018-ban jelentősen csökken majd az áruszállítási üzletág teljesítménye, a szektort a gyógyszeripar és az e-kereskedelem fogja hajtani.

A Sydney-ben tartott éves közgyűlésen Brian Pierce, az IATA vezető elemzője a 2018-as forgalmi kilátásokat ismertetve azt mondta, az áruforgalomban tavaly az egy évvel korábbihoz képest 9,7 százalékos növekedés volt, de ezt az ütemet idén nem képesek fenntartani: 2018-ban 4 százalékos bővülésre számítanak.

Ennek oka Brian Pierce elmondása szerint az, hogy tavaly a nem várt mértékű globális kereskedelem-növekedés miatt a cégek elkezdték feltölteni raktáraikat, és ez a ciklus 2018 év elején befejeződött, további hatásokat pedig nem generál majd.

Az árutonnakilométerben mért 4 százalékos idei várható bővülés a húszéves átlag, ezért az IATA szerint nagyobb gond nincs, a piacot ebben az évben a több éve nagyon erős gyógyszeripari megrendelések, illetve az e-kereskedelem hajtják majd.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

Az utasforgalomban az IATA a 2017-eshez képest 7 százalékos növekedésre számít, amely ugyan elmarad a tavalyi 8 százalékos bővüléstől, de még így is bőven a húszéves átlag (5,5 százalék) felett marad. Brian Pierce kiemelte, hogy a légi utasforgalmat folyamatosan fűti az élénk globális kereskedelem, de ez a hatás visszafele is érvényesül, vagyis a világkereskedelem az élénk utasforgalom miatt is tud bővülni. További fűtőanyagként szolgál, hogy a járatok száma folyamatosan növekszik és eléri az 58 ezret idén, miközben a jegyár idén még tovább fog csökkenni a tavalyihoz képest.