A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint idén az első félévben 7 százalékkal bővült a légi utasforgalom, de ez elmarad a tavaly mért szinttől.

A montreali székhelyű szervezet legfrissebb kimutatása szerint idén az első félévben 7 százalékos bővülést mértek az utasforgalomban, amely ugyan a többéves trend felett van, de elmarad a tavaly ugyanebben az időszakban mért 8,3 százalékos bővülési ütemtől.

Az elemzés szerint két hatás ütközött egymással: az északi féltekén a szabadságolások lódítják meg a keresletet, de az alacsony egyárak stimuláló hatása egyre kisebb, mert a magas és egyre növekvő kerozinárak miatt az átlagos jegyár emelkedésnek indult.

Fotó: AIRportal.hu

Az áruszállítás területén ennél is erősebb visszaesés volt tapasztalható az első félévben. Az áru-tonnakilométerben mért teljesítmény ugyan 4,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakában mért értéket, de a növekedési ráta fele akkora, mint amit tavaly mutattak ki.

A lassulás az IATA szerint három okra vezethető vissza. Több mint fél éve tart a raktárfeltöltési ciklus negatív hatása, a cégek az év elején a várható nagy kereslet miatt feltöltötték az árukészletet, ez után pedig visszaesett az áruforgalom. A másik ok a globális kereskedelem rosszabb helyzete, a harmadik pedig a Nippon Cargo leállítása volt, amely önmagában 0,5 százalékos visszaesést jelentett a szektornak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.