A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint káros és értelmetlen a laptopok és tabletek kitiltása egyes gépek fedélzetéről.

A montreali székhelyű kereskedelmi szervezet lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta, nem elég, hogy teljességgel elfogadhatatlan lépés volt ez az Egyesült Államoktól és az Egyesült Királyságtól, még csak megoldást sem jelent. Alexandre de Juniac, az IATA elnöke közleményében azt írta, sem rövid, sem hosszútávon nem elfogadható az intézkedés, amely teljesen haszontalan, mert semmilyen biztonsági fenyegetést sem tudnak vele kiszűrni, ráadásul zavart is okoznak a kereskedelemben.

A mintegy 200 légitársaságot tömörítő szervezet arra szólította fel a kormányokat, hogy dolgozzanak együtt a légiközlekedési iparral, és együtt dolgozzanak ki olyan megoldást, amely biztosítja, hogy az utasok magukkal vihetik saját elektronikai eszközeiket a fedélzetre és a repülés biztonsága sem sérül.

Az IATA nehezményezte azt is, hogy a kormányok mindenféle előjel nélkül jelentették be az azonnali hatályú intézkedéseket, így nehéz volt azokat foganatosítani, és az információáramlás sem volt a legjobb, ezért jobb együttműködést és infoáramlást vár el a szervezet a szektor szereplőitől.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: Emirates | © AIRportal.hu

Fotó: Emirates


Az amerikai, illetve brit hatóságok terrorveszélyre hivatkozva több országban megtiltották a nagyobb elektronikai eszközök felvitelét az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba tartó repülőgépek fedélzetre.

Washington nyolc muzulmán többségű ország tíz repülőterét jelölte meg: a belbiztonsági minisztérium döntése a Jordániából, Egyiptomból, Törökországból, Szaúd-Arábiából, az Egyesült Arab Emírségekből, Kuvaitból, Marokkóból és Katarból az Egyesült Államokba tartó repülőgépekre vonatkozik. Az érintett légi kikötők: Ammán, Kairó, Kuvaitváros, Doha, Dubaj, Isztambul, Abu-Dzabi, Casablanca, Rijád és Dzsedda nemzetközi repülőterei.

Az Egyesült Királyság Törökországból, Libanonból, Jordániából, Egyiptomból, Tunéziából, vagy Szaúd-Arábiából érkező gépekre vezette be az intézkedést, amely hat brit légitársaságot érint: a British Airways mellett az easyJet, a Jet2, a Monarch, a Thomas Cook és a Thomson egyes járatain is életbe lép majd a szigorítás.

A nem brit légitársaságok közül a Turkish Airlines, a Pegasus Airways, az Atlas-Global Airlines, a Middle East Airlines, az Egyptair, a Royal Jordanian, a Tunisair és a Saudia érintettek.

Ezekből a légikikötőkből az Egyesült Államokba tartó járatokon utazók nem vihetnek fel magukkal mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközöket a fedélzetre, csak a csomagtérben szállíthatják magukkal. Ez azt jelenti, hogy sem fényképezőgépek, sem táblagépek, sem DVD-lejátszók, sem laptopok nem juthatnak fel az utastérbe. A döntés nem vonatkozik a járatok személyzetére, és kivételt képeznek alóla az előzetesen engedélyezett, nagyobb orvosi eszközök.