Huszonkéthavi mélypontra süllyedt az áruforgalom bővülése a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint, mivel a cégek végeztek a raktárak feltöltésével. Eközben az utasszállító járatok töltöttsége újabb rekordot ért el.

Az IATA legfrissebb, márciusi adatai szerint az év harmadik hónapjában az előző évihez viszonyítva mindössze 1,7 százalékkal nőtt a szektor teljesítménye, amely 5 százalékkal alacsonyabb az egy hónappal korábbi bővülési ütemhez képest.

Márciusban húsz hónap után először a nagyon alacsony bővülés miatt a kapacitások növekedési üteme megint meghaladta a forgalom emelkedését, ennek következtében a járatok átlagos kihasználtsága 1,2 százalékponttal 46,4 százalékra csökkent. Az első negyedévben 5,4 százalékkal nőtt a szektor teljesítménye.

Budapesten is rendszeres vendég a típus, a Cargolux színeiben (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – Airportal.hu)

A 280 légitársaságot tömörítő szervezet azonban nem kongatja a vészharangokat, mivel a visszaesés egy raktárfeltöltési ciklus végét jelzi, amely teljesen természetes folyama, az év teljes részére a továbbiakban is 4-5 százalékos forgalombővülést prognosztizálnak.

Eközben az utasforgalomban újabb rekordot állítottak be a taglégitársaságok: márciusban 82,4 százalékos volt a járatok töltöttsége, soha ilyen magas értéket nem mértek még az év ezen időszakában. Ehhez kellett az is, hogy az utasforgalom egy éve nem látott mértékben, 9,5 százalékkal növekedjen, és az is, hogy a légitársaságok ennél visszafogottabb mértékben (6,4 százalékkal) növeljék a kapacitásokat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az utasforgalmat továbbra is támogatja az egészséges gazdasági környezet, és a bizalmi index is, ugyanakkor a kerozin árának növekedése miatt a jegyárak az év második felében növekedésnek indulhatnak, amely némileg visszavetheti a fejlődést.