A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint tavaly novemberben az áru- és utasforgalom is nagyon jó teljesítményt ért el, átlagon felül teljesített mindkét szektor.

Áruforgalom

Fotó: UPS | © AIRportal.hu

Fotó: UPS

Az áruforgalom bővülési üteme az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,8 százalékkal javult, 2,5-szer nagyobb ütemben, mint az átlagos éves bővülési ráta. Ennek hátterében egyelőre közvetett módon, de a karácsonyi vásárlási láz van: hirtelen megugrott a szilíciumból készült alapanyagok forgalma, ezeket használják a nagy értékű elektronikai fogyasztási cikkekben. Ezeket általában hajóval szokták szállítani, de a hajózási üzletágban a Hanjin csődje óta némi felfordulás van, ezért inkább áttértek a légi szállításra.

A 6,8 százalékos bővülés mellett 4,4 százalék volt a kapacitásbővítés, így az átlagos töltöttség 1,1 százalékponttal 47,2 százalékra tudott javulni, és a haszonkulcsról is lekerült némi nyomás.

Bár a Hanjin csődje elsősorban a Távol-Keletet érintette közvetlenül, Ázsia-Óceánia mindössze 6,1 százalékos bővülést tudott felmutatni, ennél a Közel-Kelet (7,8 százalék) és Európa (9 százalék) is nagyobb ütemben fejlődött, de senki nem körözte le Afrikát a maga 10,9 százalékos bővülési rátájával. Dél-Amerika továbbra is fekete bárány maradt, csak itt mértek csökkenést: novemberben 1,3 százaléknyit.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Utasforgalom

Fotó: Singapore Changi Airport | © AIRportal.hu

Fotó: Singapore Changi Airport

Szintén remekelt az utasszállítási szektor is, kilenchavi csúcson zárt a bővülési ütem: 2015 novemberéhez képest 7,6 százalékkal értékesítettek a légitársaságok több utaskilométert. Bár az alacsony olajárak világa lassan véget ér, a gazdasági ciklus miatt épp felfelé ívelőben van kereslet az utazás iránt.

A 7,6 százalékos bővülés mellé a légitársaságok 6,5 százalékos kapacitásbővítést párosítottak, így a járatok átlagos töltöttsége 78,9 százalék volt novemberben, 0,8 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban.

Ebben a szektorban a Közel-Kelet folytatta remek szereplését, és a legnagyobb növekedést produkálta: 11 százalékkal ismét az egyetlen régió lett, amely kétszámjegyű bővülést ért el. Ez tizedszázalékkal ugyan, de elmaradt a 10 százaléktól a világ utasforgalmának 42 százalkát kitevő Ázsia-Óceánia, Európa 8,4 százalékos, Észak-Amerika viszont mindössze 3,1 százalékos bővülést jelentett, ez volt a leggyengébb adat az év tizenegyedik hónapjában.