A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) friss összesítése szerint a történelemben először meghaladta a légiutasok száma a 4 milliárdot, a legtöbb utast az American Airlines szállította.

Az összesítés szerint 4,1 milliárd utas választotta a repülést, ez 7,3 százalékkal, 280 millióval több, mint egy évvel korábban.

A globális piacon a legnagyobb régiónak Ázsia-Óceánia számít, a régióban 1,5 milliárdan repültek tavaly, 10,6 százalékkal többen, mint egy évvel korábban, a tortából így 36,3 százalékos szeletet kapott ez a régió.

Európa volt a második legnagyobb forgalmat bonyolító térség a tavalyihoz képest 8,2 százalékkal több, 1,1 milliárd utassal és 26,3 százalékos részesedéssel. A dobogó harmadik fokára Észak-Amerika állhatott fel 23 százalékos részesedéssel, és a tavalyinál 3,2 százalékkal több, 941 millió utassal.

Fotó: Hong Kong International Airport

Dél-Amerikában a teljes forgalom 7 százaléka, 286 millió (+4,1 százalék) utas volt, a Közel-Keleten 216 millióan (+4,6 százalék) repültek, ez 5,3 százalékos részesedést jelent, míg a sereghajtó Afrika 88,5 millió utassal (+6,6 százalék) és 2,2 százalékos piaci részesedéssel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A legtöbb utast, 324 milliót az American Airlines szállította, a második helyen a Delta Air Lines végzett 316 milliós forgalommal, a bronzérem pedig a harmadik nagy amerikai cégnek, a Unitednek jutott 311 milliós forgalommal. A top-be még az Emirates (289 millió) és a Southwest Airlines (207 millió) fért be.

A nemzetközi és regionális forgalom alapján a Hongkong és Tajpej közti útvonal volt a legforgalmasabb 5,4 milliós utasforgalommal, a második helyre a Jakarta-Szingapúr (3,3 millió utas), a harmadik helyre Bangkok és Hongkong (3,1 millió utas) jött be.

Fotó: AIRportal.hu

A belföldi forgalomban a Jeju és Szöul járatok voltak a legnépszerűbbek 13,5 millió utassal. A második helyre a Melbourne-Sydney várospár fért fel 7,8 millió utassal, a harmadik pedig a Fukuoka és Tokió közti kapcsolat lett 7,6 millió utassal.

Az IATA most már nemzetiségenként is vizsgálta az utasokat, ebből az derül ki, hogy a legtöbben, 632 millióan az Egyesült Államok állampolgárai repültek, a másodikak a kínaiak lettek 555 millióval, a harmadik helyre pedig az indiaiak jöttek be 161 millió utassal.