A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint novemberben is rendkívül pozitív hónapot zárhattak a légitársaságok, mivel az áru-  és utasforgalom is átlagon felül nőtt.

A genfi székhelyű szervezet legfrissebb adatai szerint novemberben az értékesített utaskilométerben mért teljesítmény 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és nyolc hónapos csúcsot jelent. A járatok átlagos kihasználtsága 80,2 százalékos volt, 1,2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Alexandre de Juniac, az IATA elnöke szerint ezek az adatok is mutatják, hogy az utasoknak soha ekkora választék nem állt a rendelkezésükre, olcsó a repülés, de ennek ellenére a jövedelmezőség is kedvező.

A legnagyobb bővülés, 11,3 százalék Ázsia-Óceániában volt, Európában 7,9, Észak-Amerikában 5,4, a nem is olyan régen még húzó régióban pedig 4,8 százalékos bővülés volt, ez volt a legalacsonyabb érték.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az áruszállítás is hasonlóan jó számokat produkált, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény novemberben 8,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit és minden régióban átlépte a bővülés a 8 százalékot. A legnagyobb bővülés Afrikában volt, ahol 17,5 százalékot javult a szektor teljesítménye, Európában 9,9, Észak-Amerikában 9,6, Ázsia-Óceániában 8,1 százalékos javulást regisztráltak.

Az IATA elemzése szerint az adatok már a hagyományos, év végi felpörgő keresletre reflektálnak, és a novemberi erős hónappal szinte biztos, hogy 2010-óta a legerősebb évét zárja a légiáru-szállítási piac.