Mivel a magyar védettségi igazolvány sok ország számára nem tanúsítja megfelelőképpen az oltottságot, és így kérdéses a használhatósága, az oltóorvostól vagy háziorvostól lehet kérni olyan angol nyelvű igazolást egy formanyomtatvánnyal, ami megoldást jelent.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Turizmus.com szerkesztőségének kérdésére hívta fel a figyelmet a dokumentumra, amit Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos elmondása szerint az utazók kérésére eddig is elküldtek. A legtöbb oltóközpontban elérhető, emellett hamarosan letölthető lesz a koronavirus.gov.hu oldalról. A nyomtatvány ide kattintva is megtalálható.

Fotó: AIRportal.hu

Erre a papírra azért van szükség, mert a magyar védettségi kártya nem tartalmazza az oltóanyag típusát, illetve a második adag beadásának dátumát. Ezek viszont elengedhetetlenek számos országba való belépéskor, ennek hiányában negatív PCR- vagy antigén tesztet kell felmutatni, rosszabb esetben több napnyi karantén vár az érkezőkre.

Az angol nyelvű nyomtatványt – amely a személyes adatok mellett a vakcina típusát, sorszámát, és a két oltás dátumát is tartalmazza – az oltópont orvosa vagy a háziorvos állítja ki és hitelesíti a vakcináláskor kapott, magyar nyelvű igazolás alapján.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy több ország előírása szerint a kétadagos vakcinákból mindkettőre szükség van, és a második után bizonyos időnek (jellemzően 14 napnak) el is kell telnie ahhoz, hogy védettnek tekintsék az utazót. Ennek igazolására a formanyomtatvány is alkalmas.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ismeretes, Magyarország sorban köt olyan bilaterális megállapodásokat, amelyek értelmében igazolással az oltottak a megkapott vakcina típusától függetlenül és korlátozások nélkül utazhatnak egymás országába. Jelenleg többek közt Horvátországba, Szlovéniába, Csehországba, Szerbiába, Montenegróba és Törökországba is el lehet így jutni.

Emellett a magyar védettségi kártyával rendelkező magyar állampolgárok április végétől karantén és tesztelés nélkül térhetnek haza külföldi útjaikról, a világ bármely országából.