Kapcsolattartó irodát létesít Budapesten az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA), így lehetővé válik a hazai közlekedési hatóság felügyeleti tevékenységének nemzetközi szakmai tudásmegosztáson alapuló megerősítése.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az alapításról szóló megállapodást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Patrick Ky, az EASA ügyvezető igazgatója Budapesten írták alá.

Az iroda 2020 januárjában kezdi meg működését az EASA által delegált szakértő részvételével. A megállapodásnak köszönhetően a repülésbiztonság még magasabb szintje biztosítható Magyarországon.

Az EASA az Európai Unió repülésbiztonsági szerve, az Európai Bizottság pedig október 11-én felszólította Magyarországot, hogy feleljen meg a légi járművek üzemben tartásához kapcsolódó szabályoknak.

Az uniós szerv Magyarországnak a polgári repülés terén végzett légi szállítási műveletekkel kapcsolatos egyes uniós műszaki követelmények és igazgatási eljárások be nem tartása miatt indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Az ide vonatkozó rendelet részletes szabályokat állapít meg a repülőgépekkel, helikopterekkel, ballonokkal és vitorlázó repülőgépekkel végzett légi műveletekkel kapcsolatosan.

Ide tartozik a légi járművek és a biztonsági követelmények betartásának ellenőrzése is, amelyet – a közlemény szerint – Magyarország elegendő alkalmazott hiányában nem tudott elvégezni.

A 32 tagállamot tömörítő Európai Repülésbiztonsági Ügynökség 2002-ben jött létre, 800 szakértőt foglalkoztat, állandó képviseletet működtet az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában és Szingapúrban.