Pénteken este ismét felfüggesztették a légiforgalmat a London – Gatwick repülőtéren, mert a repülőtér közvetlen közelében ismét drónt észleltek. A reptérzár ezúttal kevesebb mint másfél óráig tartott – az üzemeltető közleménye szerint – az életbe léptetett katonai intézkedéseknek köszönhetően. Pénteken késő este a rendőrség két gyanúsítottat tartóztatott le a drónos támadásokkal összefüggésben.

Várakozó és kitérő reptérre induló járatok London-Gatwick környékén. (Forrás: fr24.com)

A repülőtéren az utolsó felszállás helyi idő szerint 16:54-kor, az utolsó leszállás 16:59-kor történt a flightradar24.com virtuális radar adatai szerint.

A repülőtér közelében több érkező járat várakozott a leszállásra, majd később többet kitérő repülőtérre irányítottak.

A reptérüzemeltető Twitteren közzétett rövid közleményében azt írta, hogy [újabb] drón észlelésről szóló jelentéseket vizsgálnak.

A légiforgalmat elővigyázatosságból felfüggesztették. Az üzemeltető későbbre ígért bővebb tájékoztatást.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Helyi idő szerint 18:22-kor (közép-európai idő szerint 19:22-kor) a felszállásra várakozó repülőgépek közül az első el tudott indulni a Gatwickről, majd újraindult az induló és érkező forgalom is.

A repülőtér újabb tweetjében arról ír, hogy a repülőtéren jelenleg érvényben lévő katonai intézkedéseknek köszönhetően – melyeket az üzemeltető nem részletezett – tudták újraindítani az üzemelést.

A területileg illetékes Sussex rendőrség az éjszaka azt közölte, hogy helyi idő szerint este 10 órakor két személyt – egy nőt és egy férfit – őrizetbe vettek a drónos támadásokkal összefüggésben.

A rendőrség közlése szerint a nyomozásuk továbbra is több szálon folytatódik, és arra kérik a lakosságot, hogy bármilyen szokatlan esemény esetén értesítsék a hatóságokat.

Amint arról korábban beszámoltunk, a területileg illetékes Sussex Police csütörtökön a lakosság segítségét kérte a drónokat irányító személy(ek) azonosításában és kézre kerítésében.

A rendőrség közléseiből arra lehet következtetni, hogy egy, vagy több, nagyobb méretű, “ipari felhasználásra” gyártott drónt keresnek. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nincs arra utaló információjuk, amely indokolná, hogy terrorcselekményként kezeljék az esetet.

Később arról érkeztek információk, hogy a rendőrség a brit hadsereg segítségét kérte, akik speciális eszközökkel szálltak be az elkövető(k) utáni keresésbe.

A drónok csütörtökön időről időre tűntek fel a repülőtér felett és annak környezetében, így a szerda este elrendelt zárást több alkalommal meg kellett hosszabbítani, azonban a távirányítású eszközöket irányító személyt/személyeket nem sikerült kézre keríteni.

A hatóságok feltehetően számítottak rá, hogy a drónok pénteken ismét megjelennek, mivel péntek hajnali 4 óra után nem sokkal úgy nyitották meg korlátozott kapacitással a repteret, hogy a kiadott NOTAM-ban a drón-aktivitás megnövekedett kockázatára hívták fel a pilóták figyelmét.

Stewart Wingate, a Gatwick repülőtér vezérigazgatója a csütörtök esti órákban közzétett közleményében példátlannak nevezte az eseményeket, jelezte, hogy a hatóságokkal és légitársaságokkal együttműködve mindent megtesznek, hogy minimalizálják az utasokat ért kellemetlenségeket. Emellett kifejezte, hogy a mostani eset rávilágít egy komoly stratégiai kihívásra: a jogalkotóknak, hatóságoknak és a légiközlekedési ágazatnak gyorsan ki kell dolgozni megoldásokat az ilyen – eddig példátlan – esetek kezelésére.

A szerda estétől péntek reggelig történt, a repülőtér fölé szándékosan, több alkalommal berepülő drónok miatt elrendelt, eddig példátlan reptérzárról itt írtunk bővebben.