A Franciaország kormányához és az Európai Bizottsághoz fordul a Ryanair, hogy korlátozzák a francia légiforgalmi irányítók sztrájkját, mivel ezek az akciók már többedik alkalommal okoznak veszteségeket és járatkieséseket az ír cégnek.

A francia közalkalmazottak és azon belül a légiforgalmi irányítók nagy része március 22-én ismét sztrájkolni fog.

Emiatt nemcsak a franciaországi repülőterekről induló vagy oda érkező járatok nagy részét kell vagy törölni, vagy azokat jelentős késéssel indítani, hanem az ország felett átrepülő járatok közlekedésében is lesznek zavarok.

Ennek az az oka, hogy a sztrájk úgy mint az előző alkalmakkor, most is érinti a körzeti irányító (ACC) szektorok felügyeletét ellátó irányítók munkáját.

“Ismét több ezer európai ügyfelünk tervezett utazását tették tönkre és sajnáljuk, hogy emiatt ismét számos járatot kell törölnünk március 22-én” – mondta el Kenny Jacobs, a Ryanair marketing igazgatója.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Ryanair egyik Boeing 737-800-asa (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A Ryanair ezért az Airlines for Europe (A4E) légitársasági -és kereskedelmi szövetséggel közösen online petíciót indított, “Tartsuk Nyitva Európa Egét” címmel. Ezen kezdeményezéshez azon utasok támogatását várják, akiknek járatát a sztrájk miatt törölték, vagy a gép csak jelentős késéssel szállt fel.

Amint megítélésük szerint elegendő “aláírás” lesz majd a digitális petíción, a szövetség a francia kormányhoz és az Európia Bizottsághoz fordul majd, három egyszerű kérésével:

  1. Kötelezzék az irányítói szakszervezeteket tárgyalásokra ahelyett, hogy azok rendszeresen munkabeszüntetéssel próbálják akaratukat érvényesíteni.
  2. A sztrájkok ideje alatt, más irányítói szolgálatok bevonásával tegyék lehetővé a francia légtéren való zavartalan átrepülést.
  3. A franciák lássanak el minimális szolgáltatást a sztrájkok ideje alatt is.

A sztrájk miatt csütörtökön budapesti járatokat is töröltek a légitársaságok. Nem közlekedett az Air France párizsi (AF1394), az easyJet lyoni (EZY4345), a Ryanair barcelonai (FR8394) járata a Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint.