A világjárvány tavaly tavaszi kitörése óta a legalacsonyabb szinten van jelenleg az EU-s légitársaságok parkoltatott repülőgépeinek mennyisége.

A hét napnál hosszabb ideig tárolt repülőgépek számáról tett közzé friss statisztikát az Eurocontrol, amely szerint június közepén 3 384 példány parkolt a kontinens repülőterein.

Ez a legalacsonyabb szám a világjárvány 2020 márciusában történt európai berobbanása óta.

A legalább hét napig parkoló gépek száma 2020 áprilisában érte el a legmagasabb szintet, 7 168-at, az idén tavaszi harmadik hullám alatt közel 5 000, míg tavaly augusztusban 3 575 volt.

Forrás: Lufthansa

Az üzemeltetők május eleje óta több mint 800 gépüket helyezték újra forgalomba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az előttünk álló nyári időszakra nézve ez kedvező jel, és jó hír a légitársaságoknak is, ugyanis a repülőgépek rendkívül drága eszközök, amelyek természetesen csak akkor termelnek bevételt, amikor repülnek, ha viszont a földön állnak, csak a költségeket gyarapítják.

A grafikonon látszik, hogy a pandémia előtt is 1 500 és 2 000 között mozgott a hét napnál hosszabb ideig inaktív repülőgépek száma a kontinensen, ezt a szezonalitással, a gépek karbantartási ciklusával, valamint az üzleti és magángépek alacsonyabb kihasználtságával magyarázza az Eurocontrol.

Forrás: Eurocontrol