Jelentősen romlott az Air France-KLM pénzügyi teljesítménye az első fél évben az előző évihez képest, az adózott eredmény 50 százalékkal romlott és nagyobb mértékű veszteség keletkezett.

A légitársasági csoport honlapján közölt eredmény-kimutatása szerint az első fél évben a társaság 4,9 százalékkal 13 milliárd euróra növelte árbevételét, a kiadások azonban ennél nagyobb mértékben, 6,5 százalékkal nőttek és 11,4 milliárd eurót tettek ki.

Az amortizációval együtt az üzemi eredmény 97 milliós nyereséget tett ki, ez 57,5 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől, az adózott eredmény pedig 239 millió eurós veszteségen állapodott meg az első hat hónap után, ez 50 százalékkal rosszabb eredmény, mint tavaly ugyanilyenkor.

Fotó: AIRportal.hu

A légitársaságok közül ismét a KLM teljesített jobban anyagilag, az Air France gazdálkodását ugyanis egy 260 millió euróba kerülő sztrájk is súlyosbította. A franciák az első félévben 113 millió euró veszteséget jelentettek, 31 százalékkal rosszabbat, mint egy évvel korábban, a KLM pedig 202 milliós nyereséget termelt, bár annak mértéke jelentősen, 47 százalékkal kevesebb a tavalyi első fél évihez viszonyítva.

Benjamin Smith, az Air France-KLM vezérigazgatója az eredmények nyilvánosságra hozatala után az eredményeket úgy kommentálta, hogy a kiélezett versenyhelyzetben jó eredményt értek el, mivel az egy utasra vetített árbevétel kis mértékben emelkedni tudott. A hosszútávú járatok erős előfoglalási adatai és az egységköltségek csökkenése miatt a negatív eredmény ellenére a társaság nem változtat a 2019-es kilátásain.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.