A British Airways Boeing 777-200-as repülőgépe megdöntött minden eddigi rekordot az Atlanti-óceán átrepülésének idejét illetően, a hagyományos, nem szuperszonikus utasszállító repülőgépek „versenyében” január 8-án.

Az új rekord. (Forrás: FlightAware) | © AIRportal.hu

Az új rekord. (Forrás: FlightAware)

Infografika. (Forrás: The Telegraph) | © AIRportal.hu

Infografika. (Forrás: The Telegraph)

A 2015. január 8-i jetstream vizualizációja. | © AIRportal.hu

A 2015. január 8-i jetstream vizualizációja.

Az Atlanti-óceán felett január első hetének második felében igen erős magas-légköri áramlás, ún. jetstream alakult ki, amely a nyugatról keletre tartó repülőgépeket elképesztő földhöz viszonyított sebességgel repítette.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Voltak olyan pontok ahol a repülőgépek földhöz viszonyított sebessége (groundspeed) megközelítette a hangsebesség értékét.

A repülőgépek levegőhöz viszonyított sebessége (airspeed) természetesen nem lépte át az adott típus megengedett maximális sebességét, de az utazómagasságon fújó több, mint 300 km/h óra sebességű hátszélnek köszönhetően az Amerika-Európa irányú forgalom sebességi rekordokat döntött.

A hagyományos utasszállító gépek közti sebesség-rekordot a British Airways BA 114-es járatszámmal közlekedő New York (JFK) – London Heathrow (LHR) járata állította fel. A Boeing 777-200-as repülőgép 5 óra 16 perc alatt repülte át az óceánt és érkezett meg célállomására – a Flightaware.com flight tracker információi szerint.

Ezt a távot a 2003-ban kivont szuperszonikus Concorde kb. 3 óra alatt tette meg, a hagyományos utasszállító repülőgépeknek pedig általában 6-8 órájába telik.

Nem mindenki örülhetett

Az erős jetstreamnek természetesen „megvolt a böjtje” is a légitársaságok számára.

A kelet-nyugati irányú forgalom komoly késésekkel jutott el a célállomására a szembe szél miatt, sőt több repülőgépnek be kellett iktatni közbenső, technikai leszállást is, hogy üzemanyagot vételezzenek.

Mi az a jetstream és hogyan működik?

Forrás: Met Office Youtube csatorna

A magas-légköri áramlatok az Atlanti-óceán északi része felett általában a téli hónapokban a legerősebbek, amikor a legnagyobb a hőmérsékleti különbség az egyenlítői meleg levegő és az Északi-Sark feletti hideg levegő hőmérséklete között. A nyugat-kelet irányú jetstream sebessége általában január és február hónapokban éri el a csúcspontját, amelyre most az amerikai kontinens északi részén tapasztalható rendkívüli hideg még jobban rásegített.

A repülőgépek utazómagasságán fújó nyugati szél az elmúlt napokban Európa és Magyarország felett is rendkívül erős volt, így hazánk felett is szép számmal lehetett látni a megszokotthoz képest rendkívül magas, földhöz viszonyított sebességgel Észak-Nyugatról Dél-Keletre közlekedő repülőgépeket a flightradaron.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!