Kétoldalú légügyi megállapodást kötött Magyarország és Ausztrália, amelynek értelmében kereskedelmi és cargo járatok indulhatnak a két ország között – írja az MTI a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása alapján.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A kétoldalú légügyi kapcsolatokat szabályozó megállapodást Mernyei Ákos európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és David Stuart, Ausztrália Magyarországra is akkreditált bécsi nagykövete írta alá.

A megállapodás menetrend szerinti, személyszállító és árufuvarozó légijáratok indítására teremti meg a jogi lehetőséget a két ország bármely nemzetközi repülőtere között.

Az NFM szerint a közvetlen légi összeköttetés megteremtése a légiforgalom fejlődésén túl a két ország közötti kereskedelem és turizmus élénkülését is elősegítheti.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A legnagyobb ausztrál légitársaság, a Qantas Európába csak a londoni Heathrow repülőtérre közlekedik. Korábban Frankfurtba, Amszterdamba és Manchesterbe is közlekedtetek járatokat, de azokat felfüggesztették. A cég azonban codeshare megállapodásban van a oneworld légi szövetségen keresztül több légitársasággal, és a Budapestre is közlekedő Emirates dubaji céggel is.

Az épp a pénzügyi válságból kilábaló légitársaság a június 30-ával zárult pénzügyi évet 1,7 milliárd dollár üzemi eredménnyel zárta, amely 42 százalékos javulást jelent 2015-höz viszonyítva, az adózott eredmény pedig egymilliárd dollár volt. Két évvel ezelőtt a légitársaság üzemi és adózott eredmény tekintetében is hasonló nagyságrendű eredményeket produkált, csak épp negatív előjellel. A cég adózott eredménye 2014-ben 2,8 milliárd dollár veszteséget mutatott.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!