Mélyreható változások várhatók az európai repülőgépgyártó értékesítésért felelős csapatának vezetésében John Leahy nyugdíjba vonulásával egy időben.

Az Airbus jelenlegi slágerterméke az A321neo. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Airbus jelenlegi slágerterméke az A321neo. (Fotó: AIRportal.hu)

A 67 éves John Leahy a Paris Air Show előtt jelentette be, hogy még indén nyugdíjba vonul. A júniusban tartott légiszalonon pedig az is kiderült, hogy a párizsi volt az utolsó air show melyen az iparág meghatározó és karizmatikus szereplőjeként ismert szakember részt vett.

Azt már korábban lehetett tudni, hogy az amerikai származású Leahy-t korábbi helyettese, Kiran Rao követi az Airbus értékesítési szervezetének legfelső posztján. A két szakember sima átmenetet ígért a piacnak és a munkatársaiknak is.

A meglepetés június végén következett, amikor egyes források szerint az európai repülőgépgyártónál egy belső megbeszélésen azt jelentették be, hogy

a polgári repülőgépek értékesítését a cég német vezérigazgatója, Tom Enders már júliustól közvetlenül magához rendeli.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ez azt jelenti, hogy az értékesítési szervezet teljesen kikerül az Airbus kereskedelmi repülőgépek divíziója, és a gyártó korábbi vezérigazgatója, a francia Fabrice Brégier alól. Brégier jelenleg az Airbus kereskedelmi repülőgépek üzletágának elnökeként dolgozik, de számos más csoport szintű feladatot is ellát mellette.

John Leahy és Frabrice Brégier (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

John Leahy és Frabrice Brégier (Fotó: Airbus)


A lépéssel Brégier szerepe jelentősen csökken az európai gyártó vezetésében, munkájában a hangsúly inkább a belső és szervezeti teendőkre helyeződik át.

Korábban az Airbus anyavállalataként működő Airbus Group vezérigazgatója, Tom Enders, aki a két cég összeolvadását követően a kereskedelmi repülőgépek gyártásáért felelős divíziót is magába foglaló óriáscég első számú vezetője lett, tovább növelte befolyását a gyártó vezetésében.

A pénzügyi és a személyzeti terület irányítását már korábban átvette Tom Enders Brégiertől.

Az Airbus védelmi és űrkutatási részlegénél, valamint a helikopterek gyártásáért felelős üzletágnál megmarad az értékesítési funkció az adott divízión belül.

A Reuters értesüléseit a repülőgépgyártó egyelőre nem kommentálta.