Jó hónapot zártak Európa legnagyobb diszkont légitársaságai júniusban, a Ryanair és a Wizz Air is kétszámjegyű bővülést tudott felmutatni.

Ryanair

Fotó: AIRporta.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRporta.hu

A légitársaságok által közzétett statisztikák szerint újabb rekord hónapot zárt a Ryanair, amely május után júniusban is átlépte a 10 milliós utasszámot, összesen 10,6 millió embert szállítottak Boeing 737-eseikkel, 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A járatok átlagos töltöttsége 1 százalékponttal 94 százalékra javult.

Éves gördülő utasforgalmuk 16 százalékkal jobb, mint egy évvel korábban, jelenleg 109,6 millió utasnál tartanak. Az idei év eddigi részében a Ryanairt 54,4 millióan választották, 17 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában.

easyJet

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

Az angol easyJet júniusban 6,9 millió utast fuvarozott, 5,8 százalékkal többet, mint tavaly ugyanilyenkor, a kihasználtság a Ryanairéhez hasonló, 94,1 százalék volt, 1,4 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban.

A 12 havi gördülő utasforgalom az easyJet esetében 71,8 millió volt, 7,1 százalékkal több, mint 2015 júniusának végén. Az idei első félévben 6 százalékkal többen, 34,8 millióan repültek az angol diszkont cég Airbusaival.

Wizz Air

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A legnagyobb bővülést a magyar hátterű Wizz Air érte el, bár a bázis itt a legalacsonyabb. Statisztikájuk szerint júniusban 2 millió utasuk volt, míg egy évvel korábban még 1,7 millióan utaztak velük júniusban, ez 16 százalékos bővülésnek felel meg.

A Wizz Air nem közölt gördülő 12 havi adatokat, de a statisztikából kiolvasható, hogy az első félévben 10 millió 350 ezren repültek velük, 19 százalékkal többen, mint a tavalyi év azonos időszakában.