Jól ment Európa legnagyobb diszkont légicégeinek novemberben, csupán az easyJet égboltjára csúszott be néhány felhőcske azzal, hogy mérséklődött a járatok kihasználtsága az előző év azonos időszakához képest.

Ryanair

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A forgalom és flotta szempontjából legnagyobb Ryanair már hónapok óta kétszámjegyű bővülést produkál, nem volt ez másként novemberben sem, amikor az írek tavaly novemberhez képest 15 százalékkal 8,8 millióra növelték utasaik számát. Emellett viszonylag nagy mértékben, 2 százalékponttal a töltöttségi mutatót is sikerült feljebb tornászniuk, a load factor november végével 95 százalékon volt.

Az éves gördülő utasforgalom hasonló mértékű javulást mutat: 15 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszaki adatot. A kumulált utasforgalom 115,5 millió volt.

easyJet

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: easyjet | © AIRportal.hu

Fotó: easyjet

Utasforgalom szempontjából az easyjet is pozitív hónapot zárt, ugyanakkor a légitársaság teljesítménye felemásra sikeredett. Novemberben 2,9 százalékkal 4,9 millióra nőtt az utasforgalom, viszont vélhetően a kapacitások növelése miatt 0,6 százalékponttal 89,7 százalékra mérséklődött a járatok telítettsége.

Az éves gördülő statisztika az easyJetnél is hasonlóképpen néz ki. Az utasok száma 5,9 százalékkal 73,7 millióra javult, de a load factor már a 12 havi statisztikában is csökkenést mutat. November 30-ával 91,3 százalék volt a kihasználtság, 0,5 százalékkal alacsonyabb a 2015 november és 2014 november közti időszakban.

Wizz Air

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A magyar hátterű Wizz Air sem panaszkodhatott novemberben, főleg nem a járatok töltöttsége miatt. Utasforgalma 19,1 százalékkal 1,7 millióra javult, a load factor pedig 3,2 százalékot ugrott 86,8 százalékra.

A Wizz Air nem közöl gördülő utasforgalmi statisztikát, az adatokból az olvasható ki, hogy az elmúlt 12 hónapban 22,4 millióan repültek velük, 18,7 százalékkal többen, mint az elmúlt év azonos időszakában.