Újabb társaság állami megsegítését hagyta jóvá az Európai Bizottság, ezúttal a TUI német utazásszervező csoport 1,2 milliárd euró értékű, Németország által nyújtott anyagi támogatása kapott zöld utat.

Az unió versenyjogi szerveként működő Európai Bizottság honlapján publikált közlemény szerint Németország ugyan márciusban és augusztusban is nyújtott már támogatást a TUI cégcsoportnak, de a koronavírus-járvány miatt további pénzügyi segítségre van szükség, hogy elkerülje a csődöt.

Európa legnagyobb üdültető vállalata először 1,8 milliárd eurót, majd még 1 milliárdot kapott már, így a mostani, 1,2 milliárdos tőkebevonással együtt a német adófizetők már 4 milliárddal támogatták a céget.

Fotó: AIRportal.hu

A több országban is szolgáltatásokat nyújtó TUI nemcsak az állam, hanem a magánbefektetők támogatását is élvezi, az állami forráson felül 1,4 milliárd euró érkezhet a privát szektorból hitelgarancia és friss tőke formájában.

A német állam az unió által most jóváhagyott terv szerint három tételben összesen 1,2 milliárd értékű friss tőkét ad, amelyért cserébe csendestárs lesz, vagyis a cég irányításába nem fog beleszólni. Ugyanakkor elvárja, hogy az összeg legalább 75 százalékának visszafizetéséig a vezetők ne vegyenek fel jutalmat, ne fizessenek osztalékot, és ne vásárolják fel egyetlen versenytársukat sem.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Németország emellett egy 2025-ig tartó üzleti tervet is készíttetett a társasággal, amelyben a feltőkésítés hatásait mutatják be. Ebben értekeznek arról is, hogy hat éven belül legalább 15 százalékra kell csökkenteni az állam tulajdoni hányadát.

A bizottság álláspontja szerint ez a fajta anyagi támogatás nem korlátozza a versenyt, mert a tőkeemeléssel a TUI csak a csődöt, és az ezzel járó gazdasági károkat kerülheti el, a járvány előtti tőkepiaci helyzetét nem állítják vissza. Emellett az adófizetők megfelelő ellentételezést kapnak a társaságban való részvételért.