Jóváhagyta az Európai Bizottság az airberlinnek nyújtott 150 millió eurós kormányzati hitelt, közben a légitársaság az összes berlini hosszútávú járatot törölte.

Az unió döntéshozó testületének indokolása szerint a német állam által nyújtott 150 millió eurós hitellel biztosítható, hogy a légitársaság ne szüntesse be azonnal a működését a nyári utazási szezon kellős közepén. Emellett a légitársaság átstrukturálása is folyamatban van, mivel zajlanak a tárgyalások a cég átvételéről, majd átalakításáról. Ezek értelmében a kölcsön nem minősül tiltott állami támogatásának.

Az unió ugyanakkor tisztán van a jelenség versenytorzító hatásával, ezt minimalizálandó úgy döntöttek, hogy csak akkor hajtható végre a tranzakció, ha a döntéshozók hetente bizonyítják, hogy az összes likvid forrást felhasználták. A likvid forráson felüli kifizetett összeg nem lehet magasabb 150 millió eurónál és fél éven belül teljes mértékben vissza kell fizetni az államnak. Amennyiben ez nem történik meg, a német államnak felszámolási tervet kell készítenie, amelyet jóvá kell hagyatni az unióval.

Fotó: AIRportal.hu

Az airberlin erre reagálva üdvözölte a testület döntését, mondván többezer utazót és dolgozót védtek meg azzal, hogy nem állították le egyik napról a másikra a légitársaságot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Eközben a fizetésképtelenséget bejelentő és csődvédelmet kérő airberlin folytatja a hálózat átformálását, amelynek jegyében minden Berlinből induló hosszútávú járatot beszüntetnek. Korábban már bejelentették, hogy szeptembertől, illetve októbertől nem közlekedik a Berlin-Abu Dzabi, a Berlin-Chicago, a közelmúltban elindított Berlin-Los Angeles, a Berlin San Francisco, valamint a Düsseldorf -Boston járat.

A legfrissebb hírek szerint szeptember 25-től az airberlin leállítja a berlini bázisról megmaradt két hosszútávú járatot is, ezek Miamiba, illetve New Yorkba közlekedtek. A Düsseldorfból a nyaraló célállomásokra (Punta Cana, Havanna, Cancún, Puerto Plata, Varadero, valmaint az Egyesült Államok nyugati partjára tartó gépek még repülni fognak.