Az Európai Bizottság jóváhagyta az Austrian Airlines osztrák állami mentőcsomagját, a légicég a 150 millió euró révén felgyorsítja a le nem utazott jegyek visszatérítését, és felszámolja a Salzburg-Bécs járatot, helyette Railjet vonatok közlekednek az útvonalon.

Az unió versenyjogi szerveként működő bizottság állásfoglalása szerint a koronavírus-járvány példa nélküli módon érintette az utazási korlátozások miatt a légitársaságokat. Olyan rendkívüli eseményről van szó, amelyet előre nem lehetett látni, gazdasági hatásai pedig szerteágazók.

Ezért az állam által nyújtott támogatás megalapozott, annak mértéke nem éri el az Austrian Airlines által elszenvedett károkét, így nincs esély túlkompenzálásra.

Mindezeket összevetve a bizottság vizsgálatában arra jutott, hogy a légitársaságnak nyújtott állami támogatás nem ütközik az uniós jogba, és nem korlátozza a versenyt.

Fotó: AIRportal.hu

Mint arról beszámoltunk, az állam hitel, illetve hitelgarancia formájában segíti meg az osztrák legicéget, viszont ezért cserébe többek közt egyes regionális járatok felszámolását kérte.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ennek megfelelően az Austrian megszüntette a légi összeköttetést például a Bécs és Salzburg közötti útvonalon, ahol az osztrák vasúttársaság Railjet szerelvényei közlekednek ehelyett. Naponta 31, az Austrian járatszámait is viselő AIRail köti össze a salzburgi főpályaudvart a schwechati repülőtérrel.

A bizottsági döntés után a légicég azt is közölte, hogy felgyorsítják azon utasok kártalanítását, akik a le nem utazott jegyek árát visszaigényelték.

Eddig a beérkezett igények 40 százalékát dolgozták fel, hetente több millió eurót utalnak vissza az utasoknak, a fennmaradó igényeket a következő nyolc hétben teljesítik.