A parlament gazdasági és informatikai bizottsága 19 kormánypárti igen szavazattal általános vitára alkalmasnak tartotta a Malév 2002 és 2010 közti privatizálását, majd visszaállamosítását vizsgáló bizottság jelentését, a 3 szocialista bizottsági tag nemmel szavazott, a jobbikos képviselő pedig tartózkodott a grémium hétfői ülésén Budapesten.

A bizottsági ülésen éles vita alakult ki: a kormánypárti bizottsági tagok az előző kormányok felelősségének tartották a Malév csődjét, a szocialista képviselők pedig azt kifogásolták, hogy a bizottság nem vizsgálhatta a Fidesz kormány alatt történteket, hiszen 2012-ben ment csődbe a légitársaság. Az Országgyűlés honlapján is olvasható jelentés általános vitáját jövő héten tartja a parlament.

Kovács Tibor (MSZP) bizottsági alelnök úgy vélte: ha a Fidesz-kormánynak nem lenne takargatni valója, akkor engedte volna a vizsgálóbizottságot a saját működési ideje alatt is vizsgálódni. Ekkor a csődbe ment légitársaság alkalmazottainak a méltányos juttatásait, a több ezer fős beszállítói hálózat sorsát, és a minőségi turizmus visszaesését is vizsgálni kellett volna. Fapados repülővel ugyanis pénzes turista nem jön Budapestre – fogalmazott.
Márton Attila (Fidesz) visszautasította az alelnök állításit, úgy fogalmazott, hogy a “mérget a szocialista kormány adta be a Malévnak”, a jelenlegi kormány már nem tudta megmenteni az életét. Az alapvető baj a privatizáció volt, és az, hogy az orosz tulajdonostól nem követelte meg a magyar fél a szerződésben vállalt kötelezettségek betartását. Az elmaradt feltőkésítés pecsételte meg a légitársaság sorsát – mondta.

Volner János (Jobbik) kifogásolta, hogy a nyereséges részeket kiszervezték a Malévből, illetve hogy ugyanaz a személy – Költő Magdolna – egyszer az eladó állam, majd a vevő oldalán jelent meg a privatizációs folyamatban.

Az uniós versenyszabályok megsértése kapcsán – emiatt kellett a Malévnek az állami támogatást visszafizetnie, és ez volt a csőd végső oka – a cseh és a lengyel kormányt említette Márton Attila, amelyek letárgyalták az Európai Bizottsággal a támogatást. Miért nem tette meg ezt a szocialista kormány – tette fel a kérdést. Burány Sándor (MSZP) ugyanezt kérdezte a mostani kormánytól.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Varga István (Fidesz), a vizsgálóbizottság elnöke kifogásolta, hogy az MSZP Veres János korábbi pénzügyminisztert delegálta a bizottságba, így ő egyszerre volt vizsgált és vizsgáló. Ennek elkerülésére javasolta – ezt a jelentés is tartalmazza -, hogy aki részese volt a döntéseknek, az ne lehessen vizsgálóbizottság tagja. A szocialista képviselők ezt visszautasították, mivel szerintük a legjobban informált képviselőket akarják ezzel kizárni a kormánypártiak.

Az Országgyűlés honlapján olvasható jelentésben a vizsgálóbizottság egyebek mellett azt írta, hogy a Malév Zrt. 2002-2007 közötti időszakában az állami támogatások nem járultak hozzá az eredményes gazdálkodáshoz, csak a társaság fenntartását biztosították, továbbra is veszteséges működés mellett. A strukturális hiányosságok fenntartásáért és a versenykörnyezetnek nem megfelelő működési hatékonyság változatlanságáért a szocialista – szabaddemokrata kormányokat, az ágazatért felelős minisztereket egyetemleges politikai felelősség terheli.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!