Jelentős fennakadásokra, és járattörlésekre lehet számítani január 14-én az európai légtérben, miután a francia és olasz irányító szolgálatok ugyanarra a napra hirdettek sztrájkot.

Az Airlines for Europe a Twitteren hívta fel az utasok figyelmét arra, hogy jövő kedden dél és délután 4 óra között, a kora délutáni csúcs kellős közepén olasz légtér várhatóan nem, a francia pedig korlátozottan fog járatokat kezelni.

Hogy pontosan mekkora lesz a munkabeszüntetés támogatottsága, egyelőre nem ismert. A sztrájkolásban rendkívüli tapasztalattal rendelkező Franciaországban csütörtökön is csatlakoztak a légiforgalmi irányító szolgálatok az országos megmozduláshoz. A franciák most éppen Emmanuel Macron elnök nyugdíjreformja ellen tüntetnek több hete.

Olaszországban is egy nagyobb sztrájksorozat része lesz a jövő keddi, bár az olasz törvények – a magyarhoz hasonlóan – elégséges szolgáltatási szintet írnak elő. De súlyosbítja a helyzetet, hogy a légiforgalmi irányítók mellett több repülőtéren – például Rómában, Bolognában, Peruggiában – is sztrájkot hirdettek, emellett a vasúti dolgozók körében is volt sztrájkfelhívás ugyanerre a napra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Illusztráció. (Forrás: Eurocontrol)

Némileg könnyíti a helyzetet viszont, hogy a munkabeszüntetés nem egész napos lesz, az ENAV irányító szolgálatnál 8 órás beszüntetésre lehet számítani.

A légitársaságok azt kérték az utasoktól, hogy indulás előtt mindenképpen ellenőrizzék járatuk státuszát.

Fontos információ, hogy sztrájk esetén az unió 261-es irányelve szerinti kártérítési kérelmet ugyan be lehet adni, de a sztrájkot általában vis maiorként kezelik, így a kár megtérítésére nincs lehetőség.