A Flightradar24 nevű weboldalon július 25-én rekord mennyiségű, 230 000 légi járat volt követhető 24 óra leforgása alatt.

A Flightradar24 először tavaly június 29-én lépte át a napi 200 ezres határt, az idén ezt a számot már 30 ezerrel túlszárnyalta a weboldal. 

A tavalyi napi rekord 209 752 járat volt július 19-én, idén ezt azonban bőven sikerült túlszárnyalni: július 25-én, csütörtökön a Flightradaron követhető légi járatok száma meghaladta a 230 ezret.

2019 júniusa volt eddig az egyetlen hónap, amikor több, mint 6 millió járatot lehetett követni a Flightradaron, júliusban viszont ez is meg fog dőlni, hiszen ebben a hónapban már többször is jelezte a weboldal, hogy újabb napi rekord dőlt meg.

Ez a szám tartalmazza a kereskedelmi- és cargo járatokat, helikopter-mozgásokat, privát és kisgépes repüléseket, sétarepüléseket, sőt egyre több vitorlázó repülő mozgását is. A katonai repülőgépek kivételt képeznek, mivel azok jórészt nem követhetők biztonsági okokból.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Flightradar24-en élőben követhetők a repülőjáratok (forrás: Flightradar)

A rekordhoz a légiforgalom növekedésén túl az is hozzájárul, hogy folyamatosan nő az ADS-B jeladóval felszerelt repülőgépek száma, valamint a weboldal világszerte növeli a lefedettségét, vagyis az adatokat szolgáltató vevőegységek számát.

Valószínűleg még idén megdől minden eddigi rekord, mivel július és augusztus a legforgalmasabb időszak a légiközlekedésben.

Az viszont senkit sem fog meglepni, hogy melyik a legkevésbé forgalmas nap: a szenteste utáni napon, december 25-én általában nagyon kevés járatot indítanak a légitársaságok, tavaly csupán 109 645 repülőjárat volt követhető azon a napon.

A Budapest és Magyarország feletti légijáratokat, repülőgépeket itt is követheted élő radarképen!

A Flightradar24 repülőgép radar alkalmazás a világszerte elhelyezett több ezer ADS-B vevőegység adatait aggregálja, amelyek veszik a repülőgépek által leadott jeleket. Az alkalmazás ezen adatok alapján azonosítja be a repülőgépet, a járatot és rendel hozzá saját adatbázisából rengeteg egyéb információt a járathoz, valamint helyezi el a repülőgépet a térképen, írja ki a magasság, sebesség és irány (heading) adatokat.