Július közepén újabb szereplő lép be a diszkont légitársaságok egyre inkább élénkülő versenyébe az osztrák piacon.

Az IAG-holding irányítása alatt működő, spanyol Vueling low-cost légitársaság 2018. júlus 15-én indítja el ausztriai leányvállalatát.

A 2017 novemberében megalapított Anisec Luftfahrt GmbH a várakozások szerint Vueling Austria márkanév alatt kezdi meg majd működését bécsi bázissal.

A légtársaság jellemzően szabadidős célpontokra kezd repülni, Bécsből, többek közt Malaga, Alicante, Barcelona, Bilbao, Ibiza, Valencia, Palma de Mallorca, Velence, Olbia, Milánó (Malpensa), Lárnaka, Dubrovnik irányába, de lesz járatuk Párizsba (CDG), és Londonba (Gatwick) is.

Fotó: AIRportal.hu

A Vueling korábbi közlései szerint nyolc repülőgépet akar az új bécsi bázisra helyezni. Bécsre, mint a légitársaság kelet-európai terjeszkedésének központjára tekintenek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint ismert az IAG tavaly megpróbálta megszerezni a csődbe ment airberlin osztrák leányvállalatát, a Nikit. Ez kis híján sikerült is, azonban végül az osztrák Niki Lauda vásárolta fel a fizetésképtelenné vált céget, melyet néhány hónap múlva Laudamotion néven pedig részben a Ryanairnek passzolt át az ex-autóversenyző.

Az IAG már akkor közölte, hogy mindenképpen be kívánnak lépni az osztrák piacra, akkor is, ha a Niki felvásárlása – melyet a Vuelingbe integráltak volna – nem lesz sikeres.

Az IAG vezetője, Willie Walsh korábban azt nyilatkozta, hogy két-három éven belül low-cost üzleti modellben működő hosszútávú járatokat is szeretne indítani Bécsből a tengerentúlra. Ezeket a járatokat a LEVEL üzemeltetné, ahogy azt a Niki-üzlet befuccsolása előtt már meglebegtették.

Mint ismert, a magyar hátterű Wizz Air júniusban nyitja meg bécsi bázisát, de a korábbi bejelentés óta már több alkalommal közölték, hogy még több repülőgépet helyeznek Bécsbe és újabb útvonalakat is nyitnak az osztrák fővárosból.

Az Air Berlin megszűnésével a Lufthansa diszkont leányvállalata a Eurowings és az angol easyJet is erősíti pozícióit az osztrák fővárosban, így az Austrian Airlines fő bázisán látszik kibontakozni a diszkont-forradalom következő epizódja.