Minimális forgalombővülés mellett jelentősen, mintegy 12 százalékkal csökkentek a késések az európai légiközlekedésben az év hetedik hónapjában a tavalyihoz képest.

Az uniós Eurocontrol legfrissebb adatai szerint idén júliusban mindössze 0,9 százalékos volt a forgalom bővülése az előző év azonos időszakához viszonyítva, és az egy éves gördülő forgalom is mindössze 2,6 százalékos növekedést mutat.

Ettől függetlenül a havi forgalom újabb rekordot döntött, napi átlagban 35 282 járat közlekedett az Eurocontrol tagállamainak légterében.

A legnagyobb mértékben a Jet2 (9,4 százalék) növelte járatai, számát, a legnagyobb visszaesés a Norwegian hálózatán (19 százalék) volt.

Illusztráció. (Forrás: Eurocontrol)

Júliusban a légiforgalom-menedzsmenthez köthető késések mértéke naponta átlagosan 141 ezer perc volt, amely az idei legmagasabb érték, de ez 11,6 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly ugyanilyenkor. Az ok továbbra is főként a kapacitáshiány (45 ezer perc), illetve az időjárás (38 ezer perc).

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A legtöbb késést a marseille-i, a karlsruhei, a bécsi és a budapesti központ hozta össze, a magyar szakemberek 11 ezer, a franciák 17 ezer perc késést okoztak. Átlagosan minden egyes járatnak Bécs 4,7, Marseille 4,3, Budapest pedig 3,8 perc késést okozott.