Júniusban teljes mértékben állami irányítás alá kerül az Alitalia, különben a koronavírus-járvány miatt csődbe menne a légitársaság – jelentette be az ügyben illetékes Stefano Patuanelli ipari miniszter.

A Reuters jelentése szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a légitársaság árbevétele idén eddig 87,5 százalékkal esett, ezért mindenképpen szükséges a beavatkozás.

A kormány tervei szerint új céget hoznak létre, amely átveszi a teljes légitársaságot.

Az üzemelést 90 gépes flottával kezdi meg az „új Alitalia”, ez 23 gép kivonását jelenti a flottából, de ennek részletei egyelőre nem ismertek.

Fotó: AIRportal.hu

Korábban még arról szóltak a hírek, hogy az államosítás után a cégért felelős minisztérium alig 30 gépes flottával üzemeltetné tovább az Alitaliát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A parlament közlekedési bizottsága előtt a miniszter arról is beszámolt, hogy május 24-én a Deltával fennálló codeshare megállapodás megszűnik, ezért új nemzetközi szövetségest keresnek az Alitaliának. Ezekkel a lépésekkel a miniszter szerint biztosítható, hogy az olasz nemzeti légitársaság versenyképesen működjön a krízis után.

A légicéget 2017 májusa óta csődbiztosok irányítják, miután partnere és kisebbségi tulajdonosa, az emírségekbeli Etihad részben a milliárdos veszteségei miatt kiszállt az olasz társaság finanszírozásából, mivel az átszervezési tervek a szakszervezetek nem fogadták el.

A teljes államosítással 11 magántulajdonban töltött év zárul le az Alitalia történetében, amelyet leginkább a veszteséges működés jellemzett, ennek során háromszor próbálták meg újraszerezni a társaságot. Az utóbbi időszakban többször kitolt határidővel igyekezett az állam új tulajdonost találni, a jelentős kormányzati kölcsönök visszafizetési határidejének rendszeres meghosszabbításával.