Az év legforgalmasabb időszakára, karácsonyra időzíthetik a Cathay Pacific pilótái azon sztrájkukat, amellyel a cég vezetőit akarják jobb belátásra téríteni a fizetéscsökkentésekkel kapcsolatban.

A South China Morning Post cikke szerint bár erre a pilóták nem mindenáron hajlandóak, a szakszervezet eltökélt, de ők is csak utolsó lépésként vetnék be a munkabeszüntetést, mint nehézfegyverzetet a légitársaság vezetőivel folytatott vitában.

A szakszervezet azt nehezményezi, hogy a Cathay Pacific úgy akarja a munkavállalók fizetését csökkenteni, hogy erről nem akarnak tárgyalni az érdekképviseletekkel. A vita már négy hónapja tart a felek között, de múlt csütörtök óta nem történt előrelépés, ezért is dobták be a sztrájk lehetőségét.

A légitársaság 3 ezer pilótájának 80 százalékát tömörítő HKAOA szóvivője azt mondta, elkötelezettek a közös megoldáskeresés mellet, de úgy tűnik, hogy 1,4 milliárd dolláros megszorítási javaslatukat el fogják utasítani, a Cathay ugyanis csak a pilóták bérén akar egymilliárdot fogni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Álláspontjuk szerint a pilótáknak versenyképes bért kell kapniuk, mert elvitathatatlan szerepük van abban, hogy egy légitársaság működni tudjon. Ezért is gondolják azt, hogy a sztrájk az utolsó eszköz, amihez nyúlnak.

A Cathay Pacificnél azért rendeltek el kiadáscsökkentést, mert 2017 első félévében 2 milliárd hongkongi dolláros (250 millió amerikai dollár) veszteséget hozott össze a légitársaság, amelynek oka elsősorban a kínai konkurencia erősödése. Ugyanerre panaszkodva jelentett viszonylag rossz pénzügyi eredményeket abban az időszakban a Singapore Airlines is.

Ha karácsonykor mégis sztrájk lenne, az a légitársaságnak hatalmas veszteségeket okozna, mivel klasszikusan a karácsonyi és újévi ünnepek körül a legélénkebb a forgalom.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!