MiG 21-es katonai emlékművet és új utasforgalmi terminált adtak át Pápán kedden.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az ünnepségen azt mondta, hogy mindkettő a béke melletti elhivatottságáról tesz bizonyságot. A 83-as út és a pápai Celli út találkozásánál lévő körforgalom közepén felállított emlékmű a város és a katonák közös munkájának jelképe – hangsúlyozta.

Benkő Tibor hangsúlyozta: a gép erőt sugároz, és emléket állít az életüket feláldozó hősöknek. 101. évfordulóját ünnepli a magyar önálló légierő – idézte fel, utalva arra, hogy az osztrák-magyar hadsereg repülőgépére először 1908-ban került fel magyar jelzés. MiG 21-esek negyven éven át szolgáltak Magyarországon. A most emlékműként felállított gépet 1971 és 1990 között használták, mintegy 1800 órát repült, csaknem háromezer alkalommal szállt fel – ismertette.

A miniszter szólt arról is, hogy jelentős fejlesztéseket hajtanak végre a honvédség légierejénél: öt szállítógépet vettek, még három vásárlását tervezik, és 36 helikoptert is beszereznek a közeljövőben.

A pápai repülőtér új, négyszáz embert befogadó utasforgalmi termináljának átadási ünnepségén Benkő Tibor azt mondta, hogy a létesítmény főként a béketeremtést vállaló katonákat szolgálja majd ki.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: MTI/Bodnár Boglárka