Kerozinhiány lépett fel az aucklandi repülőtéren egy vezeték elvágása miatt, az Air New Zealand kétezer utast nem tudott elszállítani. A Qantas és az Emirates is törölt néhány járatot.

A BBC információi szerint földmunkák közben vágták át a kerozinvezetéket, amely az aucklandi repülőtérre szállította az üzemanyagot, emiatt viszont a légikikötőben 30 százalékkal csökkent. Az Auckland Nemzetközi Repülőtér csak vezetéken keresztül kap kerozint.

Sok légicég Ausztráliában állítja meg Új-Zélandra tartó járatait, hogy ott vételezzenek üzemanyagot, az Air New Zealand viszont a hiány miatt több, főleg hosszútávú járatot volt kénytelen lemondani, mintegy kétezer utast nem tudtak elszállítani.

Ennél is rosszabb hír, hogy a vezetéket a következő két hétben sem tudják megjavítani, ezért a kerozinhiány állandósulni látszik. A kormányzat tartálykocsik átirányításával igyekszik enyhíteni a problémán.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A BBC szerint a vezetéket még hónapokkal ezelőtt sértették meg, amely akkor csak szivárgást idézett elő, most viszont feltárási munkák miatt el is törött.

A jelenség nem csak az új-zélandi légitársaságot érinti, a Qantas, az Emirates és a Cathay Pacific is törölt néhány járatot. A hétvégén mintegy harminc járat nem tudott elindulni Aucklandből.

Paula Bennett miniszterelnök helyettes a BBC-nek nyilatkozva visszautasította, hogy a hibáért az állam tehető felelőssé, mivel a vezetéket egy magán társaság üzemelteti.