Várhatóan több tízezer szurkoló és VIP-járatok is érkeznek a május 31-i UEFA Európa Liga döntőre, a Liszt Ferenc repülőtéren és környékén megnövekedett forgalomra és a szokásosnál hosszabb várakozási időre kell készülni.

A május 31-én megrendezésre kerülő UEFA Európa Liga döntő a csapatok és a szurkolók érkezése és távozása miatt a repülőtér és a fővárosi infrastruktúra történetének egyik legkomolyabb kihívást jelentő feladata – közölte a Budapest Airport.

Másfél nap alatt több mint 70, szurkolókat szállító dedikált repülőgép érkezik és távozik egymás után. Ez azt jelenti, hogy
a normál napi utasforgalom felett további húszezer, különféle charter- és menetrend szerinti járattal érkező és induló szurkolót kell kezelnie a repülőtérnek.

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

Ez a Budapest Airport, a közreműködő cégek és hatóságok részéről rendkívüli koordinációt igénylő feladat. A felkészülés már hónapok óta zajlik: a Budapest Airport a hatóságokkal közösen teljes készültségben, maximális létszámmal várja az eseményt, hogy az utasoknak zökkenőmentes utazási élményt biztosítson.

A csapatok és a dedikált charter-járatokon utazó szurkolók kizárólag a számukra kijelölt útvonalon fognak közlekedni a repülőtéren belül, ahová ez idő alatt más utas nem léphet be. A biztonság, valamint az esetleges nehézségek elkerülése érdekében a két döntős csapat dedikált charter-járatokon utazó szurkolói két különböző helyszínre érkeznek és innen is indulnak haza.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Róma csapatának szurkolói a 2-es terminál egy dedikált területén jutnak majd ki a repülőtérről, míg a Sevilla szurkolói számára erre a két napra újranyitják az 1-es terminált.

A minél gördülékenyebb utaskiszolgálás érdekében a szurkolók kezelését önkéntesek is segítik ez alatt a két nap alatt a repülőtéren.

Az érintett időszakban várhatóan megnövekedett forgalom miatt a Budapest Airport arra kéri az ezeken a napokon érkező vagy induló utasokat, hogy az alábbi szempontokat vegyék figyelembe:

  • Annak érdekében, hogy a járatukat biztonsággal elérjék, próbáljanak a járatuk indulása előtt legalább két és fél órával, vagy amennyiben légitársaságuk ezt javasolja, még korábban megérkezni a repülőtérre.
  • Kísérjék figyelemmel az esemény ideje alatt életbe lépő menetrend- és útvonalmódosításokat a BKK honlapján.
  • A turistabuszok a szokásostól eltérően a bejárattól 2 perc sétára található új, ideiglenesen megnyitott Terminál Parkoló busztermináljában állnak meg.
  • Az autóval vagy taxival érkezők számoljanak az esetleges útlezárásokkal és torlódásokkal, és a szokásosnál több időt szánjanak az utazásra. A taxikat a lehető legkorábban foglalják le.
  • A terminálokon kihelyezett információs monitorokon vagy a Budapest Airport honlapján ellenőrizzék, hogy a 2A vagy a 2B terminálon juthatnak át gyorsabban a biztonsági ellenőrzőponton a beszállókapukhoz, hiszen a sorban állási időt feltüntetik.
  • A feladott csomaggal induló utasok a gyorsabb poggyászfeladás érdekében ellenőrizzék az indulócsarnokokban elhelyezett monitorokon, hogy az önkiszolgáló poggyászfeladó automatákat tudják-e használni.
  • A megnövekedett utasforgalom miatt előfordulhat a menetrend szerinti járatok késése. Az aktuális információkról tájékozódjanak a Budapest Airport weboldalán vagy telefonos ügyfélszolgálatán (+36 1 296 7000), vagy a légitársaságok csatornáin.