Szándéknyilatkozatot írt alá a magánkézben lévő tádzsik Somon Air az orosz VTB Leasing céggel két Embraer E190-E2 bérbe vételéről.

A légitársaság típus iránt mutatott érdeklődése nem újdonság, már 2018 tavaszán megkezdődött a forgalomba állítás tervezése, ekkor viszont még több E190-E2 vásárlása vagy bérlése volt tervben.

Az idő haladtával viszont a tervek megváltoztak, az újgenerációs regionális típussal már elsősorban nem bővítést, hanem a két kiöregedő, 1989-ben és 1993-ban gyártott Boeing 737-300-as leváltását célozza a légitársaság a Russian Aviation Insider beszámolója szerint.

Bár a szerződés még nem végleges, ha kötelező érvényűvé emelkedik, 2020 január-februárban a tervek szerint hét éves finanszírozási konstrukcióban át is veheti a két gépet a Somon Air.

Ez mondhatni visszalépés az eredeti flottafejlesztési tervekhez képest, amelyek szerint egyenesen a gyártótól nyolc példányt vásárolt volna a magánkézben lévő tádzsik légitársaság. Ezekkel az átlag alatti töltöttséggel üzemelő útvonalak költségeit szerették volna csökkenteni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Illusztráció, az E190-E2 gyári tesztepéldánya Londonban (Forrás: London City Airport)

A beszerzést viszont nem tudta volna önerőből finanszírozni a Somon Air, ezért hitelező bankot kellett keresnie. Sokáig esélyesnek tűnt erre a brazil BNDES pénzintézet, de vélhetően nem sikerült megállapodásra jutni, ezért kellett újraterveznie flottafejlesztési programját a légitársaságnak. A helikopterflottát már gyorsabb ütemben szeretnék bővíteni, erről nemrég szándéknyilatkozatot írtak alá az Airbus helikopteres divíziójával.

Eszerint a Somon Air egy darab meglévő H125 könnyűhelikoptere mellé egy ugyanilyen, két hasonló kategóriájú H130, és két jóval nagyobb kapacitású H175 típusú forgószárnyast vásárolna még.

Tádzsikisztán egyetlen magántulajdonú légitársaságának gépparkját jelenleg kizárólag Boeing 737-es családba tartozó gépek alkotják, a két 300-as Classic-sorozatú mellett kettő-kettő a modernebb, 800-as és 900-as NG változatokból. Emellett megrendelése van egyetlen Boeing 787-8 Dreamlinerre és több 737 MAX újgenerációs keskenytörzsűre is, ezeket a gépeket viszont nem tudni, mikor veheti át.