Május 15-től a Spanyolországba beutazóknak két hétre karanténba kell vonulniuk, a rendelet ellehetetlenítheti a turizmus és a légijáratok újraindítását.

A spanyol egészségügyi minisztérium május 12-én kiadott közleménye szerint
május 15-től a külföldről beutazó személyek számára 14 napos karantént rendelnek el.

Az intézkedés egyelőre az országban kihirdetett vészhelyzet végéig, május 24-ig lesz érvényben, azonban a kormány ezt meghosszabbíthatja.

Az érintett utasok a két hetes időszak alatt nem hagyhatják el a kijelölt szálláshelyüket, kivéve a létszükségletet jelentő bevásárlás, vagy egészségügyi szolgáltatások igénybe vétele céljából.

Barcelona reptere (Forrás: AENA)

Az intézkedéstől a spanyol kormány azt várja: csökken annak a veszélye, hogy a koronavírust külföldről visszahurcolják a járvány által súlyosan érintett dél-európai országba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A személyszállítást végző cégeknek a jegyvásárlás előtt kell értesíteniük az utazókat az intézkedésről, a légitársaságoknak a leszállás előtt formanyomtatványt kell kitöltetniük az utasokkal a tartózkodási helyükről.

Amint megírtuk, az Egyesült Királyság kormánya hasonló intézkedés életbe léptetését tervezi, bár a légközlekedés jelentős szereplői sem tartják ezt jó ötletnek.

A Ryanair pont a mai napon jelentette be, hogy útvonalainak 90 százalékán újraindítaná a járatokat júliustól, de a járvány előttihez képest jóval alacsonyabb számban.