Kétszer is vissza kellett fordulnia a terminálhoz a Smartwings járatát teljesítő egyik Boeing 737-esnek, mert a gépből többször is kerozin folyt ki gurulás közben.

A Flightglobal szerint az eset még augusztus 5-én történt, az esetre a kanadai repülésbiztonsági szervek vizsgálati anyagából derült fény.

A jelentés szerint az esetben a C-FTOH lajstromú, 10 éves Boeing 737-800-as érintett, a gépet jelenleg a kanadai Sunwing Airlines-tól bérli a cseh Smartwings. A gép Faroból Katowicébe indult a QS7363-as járattal, és már a gép tankolása közben is észleltek üzemanyag-szivárgást. A helyzetet a kiszolgálást végző szakember kezelte.

Aztán gép elindult, de a gurulóúton újra kerozinfolyásra lettek figyelmesek, ezért a gép visszafordult, a hajtóműveket leállították, az üzemanyagot feltakarították és a műszaki szakemberek átnézték a gépet.

Illusztráció. (Fotó: AIRportal.hu)

Miután mindent rendben találtak, a gép újra elindult a futópálya felé, de újabb kerozinszivárgást észleltek, ezért a Boeingnek ismét vissza kellett fordulnia a gurulóútról a terminál elé, majd minden kezdődhetett elölről: hajtómű-leállítás, takarítás, átvizsgálás.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Harmadik próbálkozásra a gép rendben felszállt és mintegy 3 és fél óra késéssel landolt a katowicei repülőtéren.

A kanadai balesetvizsgálók szerint a üzemanyag folyást az okozta, hogy túltöltötték a jobb oldali fő üzemanyagtartályt, emiatt az túlcsordult. A helyzetet végül azzal oldották meg, hogy másik tartályokba szivattyúztak át hajtóanyagot a túltöltött tartályból.

A vizsgálati anyag szerint a fedélzeten 180 utas és 6 fős személyzet tartózkodott, senkinek nem esett baja.