Felülvizsgálja rövidtávú növekedési stratégiáját a Ryanair, a következő két évre a tervezettnél kevesebb új repülőgép átvételéről is tárgyalnak. Várhatóan októberben kaphatja meg a fapados cég az első Boeing 737 MAX 200-ast. A cég kilátásba helyezte a bécsi Lauda-bázis bezárását, ha nem sikerült a költségcsökkentésről megállapodni.

A március 31-én zárult pénzügyi évének értékelésében írt arról a Ryanair, hogy több mint egy éve kellett volna átvenniük az első 737 MAX-ot, a Boeing mostani terve szerint a nyár végén oldhatják fel a repülési tilalmat. Ennek fényében úgy számolnak, legkorábban októberben vehetik át az első példányt.

A Ryanair a Boeing mellett leánycége, a Lauda Airbus A320-asainak lízingbe adójával is tárgyal, mivel a következő két évben a tervezettnél kevesebb repülőgépre lesz szüksége a csoportnak.

Fotó: Ryanair

A járványügyi helyzettel kapcsolatban a Ryanair azt írta, még júniusban is eredeti kapacitásuk alig 1 százalékát fogják üzembe állítani, szeptemberig a tervezett 44 millió helyett 22 millió utassal számolnak.

A cég ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy európai légitársaságok 30 milliárd eurót meghaladó, szerinte tiltott állami támogatást kapnak, amelynek segítségével a önköltségi ár alatt fogják értékesíteni a jegyeket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Annak ellenére, hogy a mostani üzleti év rendkívül nehéz lesz, a Ryanair nem kér állami támogatást. Bázisbezárásokról, fizetéscsökkentésről, háromezer ember elbocsátásáról és fizetés nélküli szabadságolásról azonban már tárgyalnak a szakszervezetekkel.

A Lauda jövőjével kapcsolatban azt írták, megkezdték a tárgyalásokat a költségek lefaragásáról, de,

ha szerdáig nem sikerül megállapodni a bécsi bázison, akkor a hó végével bezárják a schwechati Lauda-központot, és 300 dolgozót elküldenek.

Fotó: AIRportal.hu

A Ryanair tavaly 1 milliárd euró adózott nyereséggel zárt, ez 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az utasforgalom 4 százalékkal 148 millióra, az árbevétel 10 százalékkal 8,4 milliárd euróra nőtt.

A június 30-án végződő első pénzügyi negyedévre ugyanakkor a Ryanair 200 millió euró körüli adózott veszteséget vár.