Kilencéves mélypontjára mérséklődött a légi utasforgalom bővülése márciusban az előző évihez képest, elsősorban az idei húsvét későbbi időpontja miatt. Az áruforgalom továbbra is stagnál.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) lapunkhoz eljuttatott adatsora szerint márciusban 3,1 százalékkal nőtt az értékesített utaskilométerben mért forgalom, amely 9 éve a legalacsonyabb érték. A szövetség szerint a háttérben leginkább az idei húsvét áprilisi időpontja áll.

Mivel a társaságok az igényeknél nagyobb, 4,2 százalékos mértékben növelték a kapacitásokat, a járatok átlagos töltöttsége 0,9 százalékponttal 81,7 százalékra csökkent, és újabb nyomás helyeződött a jövedelmezőségre.

Fotó: AIRportal.hu

A legnagyobb bővülést egyébként (4,9 százalék) Európában és Észak-Amerikában mérték, a legnagyobb esés a töltöttségi mutatóban a Közel Keleten (-3,9 százalék) mutatkozott, és 73,9 százalékon állt, csak Afrikában mértek ennél alacsonyabb (72 százalékos) szintet.

Az áruforgalom az elmúlt hónapok visszaesése után némileg magára talált, legalábbis nem csökkent, hanem 0,1 százalékkal nőtt a teljesítmény, de a szezonális hatásoktól megtisztított eredmény még így is 1,5 százalékos elmaradást mutat a tavaly márciusi szinthez képest. A kapacitások egy éve meghaladják a kínálatot, így a töltöttség 1,5 százalékponttal 49,5 százalékra apadt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az okok között a globális kereskedelem lassulása és az exportpiacok beszűkülése áll, de az iparági bizalmi indexek továbbra is magasak.

A legnagyobb bővülést (6 százalék) Afrikában, a legnagyobb visszaesést (-3,4 százlék) Ázsia-Óceániában mérték.