Módosította az Európai Bizottság az utazáshoz szükséges Covid-igazolvány szabályait, az alap oltástól számítva most már csak kilenc hónapig érvényes, utána a harmadik oltással lehet újra meghosszabbítani.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a november 25-én beterjesztett javaslattal összhangban módosult a szabály.

E szerint a második (vagy a Janssen esetében az egyetlen oltástól) számított 270 napig lesz érvényes a dokumentum, utána harmadik oltással lehet ismét meghosszabbítani.

Az érvényességi időszak meghatározása során figyelembe vették az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) iránymutatását, amelyben azt ajánlja, hogy az emlékeztető adagokat legkésőbb az első oltási ciklus befejezését követő hat hónapon belül adják be.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A rendelet 2022. február 1-jén lép hatályba.

Eddig 807 millió igazolványt állítottak ki az EU-ban. Az uniós digitális Covid-igazolvány globális standardot teremtett: mára öt kontinensről 60 ország és terület csatlakozott a rendszerhez.

A bizottság most nem foglalkozott a november 25-én beadott másik két javaslattal, amely az országok színkódos jelölését változtatta volna meg, illetve az utasok kezelésén szerettek volna még módosítani.

Az omikron-variáns terjedése miatt viszont már az uniós oltási igazolással sem lehet teljesen szabadon utazni. Elsőként Olaszország, majd Görögország és Ausztria is negatív teszteredmény bemutatásához kötötte a karanténmentes beutazást a beoltottságot igazoló Covid-igazolvánnyal rendelkezők számára is.