Európa történelmi belvárosai haldokolnak a turistáktól, a fapados utasok nem tartják tiszteletben a városok karakterét, Amszterdam minőségi turistákat akar – ilyen és ehhez hasonló kemény szavakkal illette Frans van der Avert, Amszterdam város marketing főnöke a fapados légitársaságokat, közülük is első sorban a Ryanairt.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

Sok kisebb történelmi belvárost lerombolnak a turisták Európában, nem fog senki élni ezekben a történelmi városközpontokban többé, a városok meghalnak a turisták nyomása alatt – Frans van der Avert szavai szerint. A szakember a svájci Luzernben megrendezett World Tourism Forumon bírálta a fapados légitársaságokat és azok közül is főleg a Ryanairt.

Van der Avert az angol Travel Weekly tudósítása szerint hozzátette azt is, Amszterdam nem fog egyetlen eurót sem költeni marketingre. “Nem akarunk több embert. A látogatók minőségét szeretnénk javítani.”

“Olyan turistákat szeretnénk, akiket tényleg érdekel a város és nem olyanokat, akik egy bulihoz akarják csak háttérként használni a városunkat” – mondta a szakember.

“Úgy látjuk, hogy sok látogató nem tartja tiszteletben a város karakterét. Ezt a problémát a fapados légitársaságok generálják. A Ryanair utasai pedig a leghangosabbak.”

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szakember megnevezte Barcelonát, Prágát és Dubrovnikot [de akár említhetnénk Budapestet is – a szerk.], melyeket hasonlóan érinti ez a probléma, mint a nyolcszázezres lakosságú Amszterdamot, ahol évente 17 millió turista fordul meg.

Az Airbnbt is komoly veszélyforrásként jellemezte: ez a milliárd dolláros üzlet városokat rombol le – tette hozzá. Amszterdam belvárosában már annyi Airbnb lakás van, hogy a belváros teljesen elnéptelenedik. A szakember szerint a helyi lakosokat az sem érdekli, hogy a turizmus munkahelyeket teremt.

Kiemelte: az Amszterdam Marketing ügynökség a lakosok, a vállalkozások és a látogatók érdekeit egyaránt ki kell szolgálja és meg kell találni az egyensúlyt, mely erősen elbillent a turisták javára. A városnak élhetőnek kell maradnia.

Az amszterdami városvezetés több mint hetven intézkedést hozott annak érdekében, hogy a túlzsúfoltság ellen küzdjenek, például bezárják az óceánjárók kikötőjét és nem engednek több szállodát építeni a belvárosban. Az Airbnb kiadóknak regisztrálnia kell, nem szállásolhatnak el 4 embernél többet egy lakásban egy időben, a maximum tartózkodás 60 nap lehet. Aki nem tartja be a szabályokat, 20000 dolláros bírsággal büntethetik.

Ryanair: teljes nonszensz

Kenny Jacobs, a Ryanair marketing vezérhelyettese teljes nonszensznek minősítette van der Avert szavait. A turisták költése 7 százalékkal járul hozzá a holland gazdaság teljesítményéhez és tízből egy munkahelyet támogat Hollandiában. Jacobs szerint Avert nem tiszteli a közel 14 millió turistát aki évente a városba látogat.

Hozzátette: A Ryanair a turistáknak mindössze az 1%-át szállítja Amszterdamba, a város az egyik legkisebb az ír low-cost járathálózatán.

Jacobs szerint van der Avert azt szeretné, ha a repülőjegyek és a szállásárak drágábbak lennének, hogy az átlagos turisták ne engedhessék meg maguknak, hogy oda utazzanak.