Gyakorlatilag kirúgással fenyegette meg a Ryanair a szerdán sztrájkba lépni tervező német hajózó személyzetet.

A pilótákat tömörítő Vereigung Cockpit, illetve a légiutas-kísérőket képviselő Ver.di szakszervezet szerda reggel 3 órától másnap reggel 3 óráig tartó munkabeszüntetést jelentett be, közlésük szerint az összes németországi Ryanair járat érintett lehet. Később közölték, a szerdai napra tervezett 400 járatból 150-et töröltek.

Erre válaszul a Ryanair a Reuters szerint gyakorlatilag kirúgásokkal fenyegette meg a dolgozókat, bár nem feltétlenül konkrétan azokat, akik sztrájkolni mernek. Azt írták, hogy a sztrájk semmi másra nem jó, mint arra, hogy rombolja a Ryanair üzletét és üzemmenetét Németországban. Ha a munkabeszüntetési akciók folytatódnak, akkor a Ryanair kénytelen lesz leépíteni a német jelenlétet és csökkenteni fogja a dolgozói létszámot a másodlagos német repülőtereken.

Illusztráció (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A Ryanair a nyáron története két legnagyobb munkabeszüntetési hullámát szenvedte el, két napon is mintegy 400 járatot kellett törölni a spanyol, belga, svéd, olasz, portugál és spanyol dolgozók sztrájkja miatt. A dolgozók a kollektív szerződés miatt kerültek összetűzésbe a munkáltatóval, azóta az ír, az olasz és a belga szakszervezetek már aláírták az új ksz-t.

A németek azonban erre egyelőre nem hajlandóak, azt mondják, hogy a megállapodásból számos fontos pont hiányzik, bár erre konkrét példát a Reuters jelentése szerint nem mondtak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.