A Ryanair elbocsátotta azt a hat portói bázisú légiutaskísérőjét, akik egy fotó kedvéért úgy tettek, mintha a malagai reptér személyzeti központjának padlóján aludtak volna. A néhány hete napvilágot látott fotó gyorsan körbejárta a közösségi, majd a hagyományos médiát, és óriási felháborodást váltott ki a fapados légitársasággal szemben.

A Ryanair közleménye szerint november 5-én, hétfőn a légitársaság felmondott mind a hat, a portói bázison alkalmazott légiutaskísérőjének, aki részt vett a “fake fotó” elkészítésében.

A cég álláspontja szerint az érintett hat dolgozó szerződésszegést követett el azzal, hogy  a cég malagai személyzeti központjának padlójára feküdtek és úgy tettek mintha ott kellene aludniuk.

A dolgozók helytelen viselkedésükkel nem csak a szerződésük vonatkozó pontját szegték meg, hanem a cég nemzetközi jó hírnevét is megsértették. Emiatt
a Ryanair visszafordíthatatlanul elveszítette a bizalmát az érintett hat munkatárásában.

Forrás: Twitter

A fotó még október közepén terjedt el a médiában, miután a kép felkerült a Twitterre. Portugáliában egy heves vihar tombolt, így a késő esti órákban, Portóba tartó Ryanair-járatnak kitérő repülőtéren, Malagában kellett leszállnia.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légiutaskísérőket képviselő portugál SNPVAC szakszervezet álláspontja szerint a Ryanair nem gondoskodott a munkavállalói elszállásolásáról és ellátásáról. A légiutaskísérők egy személyzeti helyiségben étlen-szomjan várakoztak bezárva 01:30-tól reggel 6-ig, ahonnan ki sem engedték őket. Az irodahelyiségében megfelelő számú ülőalkalmatosság sem állt rendelkezésre.

A Ryanair a fotó elterjedését követően azzal igyekezett védekezni, hogy a késői órán nem tudták elszállásolni a személyzetet, mert minden szálloda tele volt. A személyzet részére végül megnyitották az egyik VIP várót, azonban a szakszervezet szerint ez csak reggel hat órakor történt meg.

A botrányt kiváltó fotó megjelenése után néhány nappal a Ryanair Twitter oldalán közzétett egy biztonsági kamerás videót, amely arról tanúskodik, hogy a személyzet székeken ülve várakozik, majd egy kisebb csoportjuk a crew-briefing részbe vonul át és az ott elhelyezett számítógépasztalok környékén a földre fekszik. Erről egy társuk felvételt készít, a fotó elkészülte után a “földön alvók” pedig felkelnek.