Az olasz légügyi hatóság kilátásba helyezte a Ryanair járatainak kitiltását az országból, mert a cég többször súlyosan megsértette a koronavírus miatt életbe léptetett egészségügyi szabályokat. Az ír fapados minden vádat tagad.

Az olasz Nemzeti Polgári Légiközlekedési Hatóság (ENAC) szerint a Ryanair sorozatosan megsértette a koronavírus-járvány miatt nemzeti hatáskörben bevezetett egészségügyi szabályokat.

A hatóság álláspontja szerint amennyiben a járatok fedélzetén vagy a repülőtereken nem biztosítható az utasok közötti megfelelő távolságtartás, akkor egyéb biztonsági intézkedésekre van szükség, például kötelező a maszkok viselése.

Bár a közlés nem részletezte, a Corriere della Sera értesülése szerint

a hatóság a maszkviselés be nem tartatását, valamint a járatok be- és kiszállításakor kialakuló tumultust kifogásolta elsősorban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emiatt kilátásba helyezték, hogy további szabályszegések esetén kitiltják a Ryanair járatait Olaszország reptereiről, vagy 50 százalékban maximálhatják a gépek kihasználtságát.

Forrás: Ryanair/Youtube

A problémákról tájékoztatták az ír társhatóságot is.

A vádakat ugyanakkor a Ryanair következetesen tagadja, a légitársaság közleménye szerint az ENAC valótlan állításokat fogalmazott meg, és a repülőgépek fedélzetén ők mindent megtesznek az interakciók számának csökkentése érdekében, eleget tesznek az olasz törvényeknek, ezzel védik az utasok és a személyzet egészségét.

Ha történt is szabályszegés, azért viszont nem csak a légitársaság lehet a felelős: mint azt korábban megírtuk, hiába tartják sokan problémásnak a tömött járatokat a világjárvány idején, a távolságtartás szinte megoldhatatlan feladat, és a reptereken is egyre nehezebb ezt kivitelezni.

Erre csak rátesz egy lapáttal, ha az utasok sem veszik komolyan a védelmükben hozott szabályok betartását, például a maszkviselést. Saját tapasztalataink és olvasóink beszámolói alapján egyes járatokon előfordult a közelmúltban, hogy többen védőeszköz viselése nélkül teszik meg akár a teljes utat, és a személyzet sem figyelmezteti őket. Ugyanakkor több olyan jelzés is érkezett, hogy pont a Ryanair személyzete komolyan veszi a maszkviselést, és a renitens utasokat figyelmeztetik a légiutas-kísérők.