Biztonsági okok miatt kitiltja az Apple MacBook Pro laptopokat a feladott poggyászokból a Virgin Australia, a Qantas és a Jetstar – írta a brit Daily Mail. Amerikában már most is tiltólistásak ezek a termékek.

A lap szerint a légitársaságok tűzveszély miatt tiltották meg utasaiknak a kaliforniai tech cég hordozható számítógépeinek feladását. Ezzel társaságok arra reagáltak, hogy az Apple bejelentette, néhány modell túlmelegedhet és ki is gyulladhat, de kötelező visszahívást nem rendeltek el, a felhasználók önkéntesen vihetik vissza az érintett laptopokat, amelyekben kicserélik az akkumulátort.

Az akcióban a 2015 és a 2017 között gyártott MacBook Pro eszközök érintettek, amelyeket ezen túl csak kézipoggyászban lehet tartani az út során. A Virgin Australia nem csak a Pro, hanem minden egyes MacBook gépet feketelistára tett a lap szerint.

A Virgin Australia egyik 737-800-asa (Forrás: Wikimedia Commons)

Az Egyesült Államokban, Thaiföldön és Indiában már augusztus elején megtiltották ezen eszközök feladott poggyászban történő szállítását.

Nem ez az első eset, hogy egyes elektronika eszközöket kitiltanak a járatokról, 2016-ban a Samsung Galaxy Note 7 telefonokat nem csak feladott poggyászban, de kézben sem lehetett a gép fedélzetére vinni, miután több, mint száz esetet regisztráltak, amikor az eszköz akkumulátora felforrósodott, kigyulladt és ezzel balesetveszélyt jelentett. A telefonokat Amerikában, Ázsiában és Európában sem lehetett a fedélzetre vinni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaságok a telefonok mellett személyes szállító eszközöket és más olyan termékeket sem engednek a gépre, amelyeknek nagy teljesítményű lítium-ion akkumulátora van, mivel ezek tűzveszélyt jelenthetnek.