Megállapodás született az észt és a lengyel nemzeti légitársaság között arról, hogy a Nordic Aviation Group kivásárolja a LOT-ot az Xfly regionális cégből, de a kereskedelmi együttműködés megmarad.

Az Aviation24 belga szaklap azt írta, hosszú tárgyalások után született megállapodás a LOT 49 százalékos részének megvételéről. „Bár szakítottunk, de továbbra is partnerek maradunk” – magyarázta a döntést Erki Urva, a Nordic igazgatóságának vezetője, utalva arra, hogy a két cég a járatok üzemeltetésében továbbra is együttműködik.

Az észt bázisú Xfly ennek révén a közlés szerint gyorsabban és hatékonyabban tud döntést hozni a koronavírus-járvány miatt folyamatosan változó piaci feltételek között.

Fotó: AIRportal.hu

Rafal Milczarsi, a LOT vezérigazgatója a közleményben megköszönte a négy éves együttműködést, amelynek köszönhetően a LOT jelentősen tudta növelni járatai számát Tallinn és európai, valamint régiós városok között. A két cég közel 64 ezer járatot üzemeltetett közösen.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a kereskedelmi együttműködés milyen formában folytatódik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A LOT 2016 novemberében vásárolt 49 százalékos tulajdonrészt a regonális fuvarozóban, és a járatok üzemeltetése mellett a jegyértékesítési rendszereket is összefésülték.

A járvány miatti keresletcsökkenés okán mindkét légitársaság kapott állami segítséget, a Nordica egyszeri, 30 millió eurós támogatást kapott. A LOT, ahogy arról korábban beszámoltunk, ennek többszörösét, 650 millió eurót kap az államtól, az ügyletet december végén hagyta jóvá az unió versenyjogi felügyeletét ellátó Európai Bizottság.