A minap egy Milánóból Tel Avivba teljesített járatot követően ünnepélyes keretek között kivonta a menetrend szerinti forgalomból az utolsó 767-esét is az izraeli nemzeti légitársaság, az El Al.

Vízsugaras búcsúztató Tel Avivban (Forrás: El Al Israel Airlines)

Az izraeli nemzeti légitársaság harminchat évnyi balesetektől mentes szolgálat után nyugdíjazta a korosodó, de annál megbízhatóbbnak számító szélestörzsű típust.

A légitársaság színeiben utoljára az LY 382-es számú, Milánó – Tel Aviv járatot teljesítette a 4X-EAJ lajstromjelű 767-300ER, ezt követően a Ben Gurion reptéren hagyományos, vízsugaras köszöntéssel búcsúztak a típus menetrend szerinti szolgálatától.

A Boeing 767-esből az internetes adatbázisok szerint még négy példány van a légitársaság tulajdonában, azt még nem lehet tudni, hogy az ország vezetőinek VIP utaztatásához – amely a cég államilag kirendelt feladata – megtartanak-e belőle néhányat.

A gépek átlagéletkora már jóval húsz év felett van, az ilyen korú példányok fenntartása pedig jóval költségesebb, mint a fiatalabb és modernebbek gépeké.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az izraeli légitársaság a kiöregedett típust menetrend szerinti forgalomban az amerikai gyártó jelenlegi legmodernebb szélestörzsűjével, Boeing 787-essel váltja le.

Dreamlinerből összesen tizennégy darab érkezik a flottába, kilenc közvetlenül a gyártótól, öt pedig az Air Lease Corporation lízingcégtől.

A 787-esek feladata ugyanakkor nem csak a 767-esek pótlása, hanem az El Al-tól március végén szintén nyugdíjba vonuló 747-400-asok leváltása is.

A most kivont 767-300ER-ek mellett a cég flottájában korábban repültek rövidebb törzsű 767-200-asok és megnövelt hatótávolságú -200ER-ek, ezek azonban még nagyobb társaiknál is idősebbek voltak, az 1980-as és kilencvenes években gyártották őket.

A gépeket az El Al egyben értékesítette, azóta viszont az egykori 4X-EAB lajstromjelű példány kivételével mindegyik sorsa szétbontás lett.

A napokban szintén kivonta flottájából a 767-es típust az afrikai Air Algérie is, amely 2018 szeptembere óta már csak tartalékgépként használta három, még meglévő példányát. Az afrikai cég A330-asokat szerzett be az amerikai gépek helyett.

767 last commercial flight

The last commercial flight of our 767 aircraft from Milan to Tel Aviv, flight LY382, landed yesterday.The plane was received with a water salute.Thank you 767 fleet for the wonderful years 😍

Közzétette: EL AL Global – 2019. február 4., hétfő