Korlátozhatja a nem alapvető fontosságú utazásokat az Európai Unió a koronavírus új mutációjának terjedését megakadályozandó, de az Európai Tanács szerint az unió belső határainak nyitva kell maradniuk. A vakcina-útlevél ügyében egyelőre főleg kérdések vannak.

Az unió belső határainak nyitva kell maradniuk a belső piac működésének folyamatossága érdekében, a vírussal és minden mutációjával szembeni fellépés sikerének érdekében azonban elképzelhető a nem alapvető fontosságú utazások korlátozása – közölte Charles Michel, az uniós vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke az informális, videokonferencián lebonyolított csúcsértekezletet követően csütörtökön éjjel az MTI beszámolója szerint.

Az állam- és kormányfők többsége támogatta a belga miniszterelnök erre vonatkozó javaslatát, és felkérték az Európai Bizottságot, hogy dolgozza ki a nem alapvető fontosságú utazások korlátozásának feltételeit.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a határok lezárása nem megfelelő eljárás a vírus megfékezésére, ezért célzott intézkedéseket javasolt, köztük a járványhelyzetet mutató térkép színkódjai között egy újabb – sötétvörössel jelölt – kockázati kategória bevezetését, amely azokat a térségeket jelezné, ahol kiugróan magas a fertőzöttek száma.

Fotó: AIRportal.hu

A koronavírus elleni oltást igazoló dokumentumokról az uniós végrehajtó testület elnöke úgy vélekedett, hogy azt több szempontból is meg kell vizsgálni, például választ kell kapni azokra a kérdésekre, hogy mennyi ideig ad védelmet az oltás, és vírushordozó lehet-e egy beoltott. Emellett jogi megfontolás alá esnek azok az esetek is, ha például valakinek nincs hozzáférése a vakcinához, vagy esetleg egészségügyi okok miatt nem oltható be. További kérdéseket vet fel a személyes adatok megfelelő kezelése – monda.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az állam- és kormányfői értekezletet megelőzően, írásbeli eljárás útján az Európai Unió Tanácsa ajánlást fogadott el az antigén-gyorstesztek alkalmazásának és a koronavírus-tesztek eredményeinek kölcsönös elismerésére szolgáló közös uniós keretszabályokról.

A legfontosabb elemek között szerepel az antigén-gyorstesztek és a PCR-tesztek eredményeinek igazolása és kölcsönös elismerése mellett a szabványosított és digitalizált adatok tagállamok közötti megosztása.

Az Európai Unió tagállamainak vezetői tanácskozásukon egyetértettek a koronavírus-járvány megállítását célzó korlátozó intézkedések fenntartásában és szükség esetén szigorításukban is a vírusmutációk terjedésének megállítása érdekében.