A kínai turistaforgalom növeléséről és újabb légi járatok indításáról tárgyalt Kínában a magyar turizmusért felelős kormánybiztos – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség az MTI-vel csütörtökön.

A közlemény szerint Bienerth Gusztáv Liu Penggel, az Air China különmegbízottjával áttekintette a másfél éve elindult Peking-Minszk-Budapest repülőjárat tapasztalatait, illetve megvitatták

a légihíd közvetlenné tételének, újabb budapesti járatok indításának lehetőségeit. A lehetséges célpontok között elsősorban Kína középső és déli területének óriásvárosai
szerepelnek, ahol a magyar állam további vízumközpontok megnyitását tervezi.

Az Air China A330-200-as repülőgépe Budapesten. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Air China A330-200-as repülőgépe Budapesten.
(Fotó: AIRportal.hu)

Mint ismert, az Air China 2015. május 1-jén megnyílt budapesti járata a Peking – Budapest útvonalon egy közbenső minszki leszállással közlekedik, Budapestről azonban közvetlenül Pekingbe repülnek a légitársaság Airbus A330-200-as repülőgépei.

A járat közvetlenné tétele a minszki ‘kitérőt’ szüntetné meg, amely kényelmesebbé és gyorsabbá tenné az utasok eljutását Pekingből Budapestre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A közleményben említett középső és déli területek megapoliszai közül iparági forrásaink szerint – többek között – szóba jöhet Chengdu (Csengtu, Szecsuan) és Guangzhou (Kanton).

Előbbi esetében nagyobb a valószínűsége egy, az adott régióra fókuszáló Sichuan Airlines, utóbbi esetében pedig egy China Southern Airlines által indított járatnak
– egy második Air China járat helyett.

A Sichuan Airlines nem ismeretlen a közép-európai régióban, a légitársaság idén augusztus közepén nyitotta meg prágai járatát. A Sichuan Airlines új járata már a harmadik összeköttetés Prága és Kína között a China Eastern Airlines sanghaji és a Hainan Airlines pekingi járata mellett. A Sichuan Airlinesnak Prága a második európai útvonala, a cseh főváros mellett Moszkvába is üzemeltetnek járatokat.

A Budapest Airport is dolgozik a kínai kapcsolatok erősítésén

A Budapest Airport október elején kiadott közleménye szerint Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója részt vett a világ első számú repülőterévé fejlődő pekingi repülőtér, a Beijing Capital International Airport által szervezett nemzetközi konferencián. Kam Jandu egy sor kínai légyügyi tisztségviselővel, valamint Han Zhilianggal, a Beijing Capital International Airport elnök-vezérigazgatójával is találkozott, hogy tovább erősítse a testvér-repülőterek közötti együttműködést.

A Budapest Airport járatfejlesztési csapata szeptemberben részt vett a legnagyobb nemzetközi légiközlekedési útvonal-tervezési konferencián, a World Routes-on, amelyet ezúttal a kínai Chengduban tartottak. Az esemény fókuszában a 2017-es nyári menetrend és az azt követő új időszak járatainak tervezése állt.

Air China: Nyáron heti 4, télen heti 3 (vagy 2) járat Budapestre

Az Air China járatai a nyári menetrendben hetente négyszer (hétfő, szerda, péntek, vasárnap), a téli menetrendben pedig hetente háromszor (hétfő, szerda, péntek) közlekednek Peking – Minszk – Budapest – Peking útvonalon.

Amint arról korábban beszámoltunk, a 2017. január 16 és február 15 közötti egy hónapos időszakban heti háromról kettőre csökkenti Peking és Budapest között közlekedő menetrend szerinti járatainak számát az Air China. A menetrendből a pénteki járatok maradnak ki, azaz csak hétfőn és szerdán közlekednek majd az Air China A330-200-as repülőgépei ebben az időszakban Budapestre.

Az Air China, a Kínai Népköztársaság nemzeti légitársasága, mely a Star Alliance globális légiszövetség tagja 2015. május 1-jén indította el budapesti járatát. A légitársaság 2015. júliusában jelentette be, hogy az eredetileg csak szezonális járatként induló összeköttetés a 2015/16-os téli menetrendben is megmarad, majd 2015. augusztusában a menetrendi frissítésekből derült ki, hogy a heti négy járatból csak három fog közlekedni.