Azonnali állami beavatkozást kért az Easyjet vezetője az Egyesült Királyság kormányától, hogy megmenthető legyen az ország légiközlekedési iparága.

Johan Lundgren, az Easyjet vezérigazgatója a Daily Mail-en megjelent nyílt levélben azt írta, Európa több országában is jelentős támogatásban részesültek a légitársaságok, bár szerinte újabb hitelekbe verni a cégeket nem a legjobb megoldás.

Fotó: easyJet

Kedvezőnek ítélte meg viszont a francia állam azon támogatási formáját, amely környezetbarát technológiák bevezetéséhez kötötte a források megszerzését. Pozitív példaként hozta fel azt a német gyakorlatot is, amelynek lényege, hogy eltörölték az utasok után fizetendő adókat.

Lundgren azért ostorozta az Egyesült Királyság kormányzatát, mert egyetlen célzott támogatási formáról sem döntött még, ezzel pedig szerinte veszélybe sodorták az ország légiközlekedési iparágát.

Emlékeztetett, hogy a kormány csak a minden cég számára elérhető, koronavírus-járvány miatt keletkező károk enyhítését szolgáló bértámogatási rendszert dolgozta ki, de ebből fele-fele arányban részesültek brit és külföldi légitársaságok.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szerinte első lépésként a karantén- és utazási szabályokat csúcstechnológiával kell megtámogatni, és minden vörös zónából érkező utast tesztelni kellene.

Emellett az utasokhoz kötődő adók eltörlésére is szükség lenne 2021-től, a téli menetrendi időszakban pedig bértámogatásra lenne a legnagyobb szükség, hogy meg tudják tartani magasan képzett szakembereiket.

Harmadik lépésként Lundgren azt szeretné, ha kimondottan a légiközlekedésnek célzott állami támogatást is bevezetnének olyan cégek számára, amelyek rentábilisak voltak, és sokban hozzájárultak a brit gazdasághoz.

“Ez az utolsó esély, hogy megmentsük az Egyesült Királyság légiiparát, és biztosítsuk, hogy a járvány után is versenyképes lesz, ahogy korábban is az volt” – fogalmazott a cégvezető.