A svéd kormány újragondolná a repülőtéri résidők díjainak számítását, ezentúl jelentős tényező lenne a járatok környezeti terhelése.

A Reuters jelentése szerint hétfőn Svédország kormánya bejelentette, hogy módosítani szeretnék a repülőtéri résidők kiosztását, az új rendszert két repülőtéren vezetnék be. Az egyik Stockholm-Arlanda, a másik Göteborg-Landvetter, mindkettő kontrollált repülőtérnek számít, vagyis a slotok kiosztását a nagy érdeklődés miatt a tulajdonos, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, valamint a hatóság koordinálja.

Egy-egy leszállási jogért nagy összeget kérnek általában, attól függően, hogy a nap mely időszakára esik. A svéd kormány azonban a piaci folyamatok mellett a környezeti szempontokat is érvényesíteni szeretné az árban.

Fotó: AIRportal.hu

A bejelentett tervek szerint a modernebb, alacsonyabb fogyasztású és károsanyag-kibocsátású gépek után alacsonyabb árat fizetnének az üzemeltetők, mint a régebbi, környezetszennyezőbbek esetében.

Az ár megállapításánál azt is figyelembe vennék, hogy az adott járat teljesítéséhez a légitársaság használ-e alternatív, fenntartható forrásból származó vagy bioüzemanyagot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Per Bolund környezetvédelmi miniszter a Dagens Nyheter című napilapnak azt mondta: a légiközlekedési ágazatnak meg kell mutatnia, hogy komolyan veszi a klímával kapcsolatos kérdéseket, ez a kezdeményezés pedig komoly eszköz a politikusok kezében, hogy rávegyék a cégeket a szükséges lépések megtételére.

A svéd kormány a repülőterekre és légitársaságokra bízná a részletszabályok kidolgozását, de ha az érintettek ebben nem jutnának egyezségre, akkor kész ezt a munkát elvégezni.